Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kam se řítí svět? – Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky pokroku medicíny světu vládnou starci. Dva vyšinutí osmdesátníci budou v Americe zanedlouho zápasit o prezidentské křeslo a o moc lepší to není ani v jiných velkých státech. Prezidentovi Brazílie je sedmdesát sedm, prezidentovi Pákistánu sedmdesát čtyři, premiérovi Indie dvaasedmdesát a diktátorům Ruska i Číny sedmdesát. Politická moc jistě státníky omlazuje, ale do jaké míry bystří zkostnatělý rozum a umožňuje prozíravý pohled na svět, to nevíme, a vzhledem k pochybnostem by neškodilo, kdyby přece jen existoval nějaký věkový limit.

Foto: archiv A. Tomského

Alexander Tomský

Článek

Zejména dnes, kdy se spojují antihumánní a antidemokratické síly pod vedením Číny, Západ potřebuje agilního amerického prezidenta na svou obranu. Minulý týden se opět sešel nesourodý spolek BRICS (akronym pro rozvíjející se ekonomiky Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky), tentokrát v Johannesburgu, aby tak jako v předchozích letech odsoudil světový řád západních kolonialistů a schválil přijetí nových členů – Saudské Arábie, Íránu, Emirátů, Egypta, Etiopie a Argentiny, která jediná není diktaturou.

Zlatým hřebem programu byl projev Vladimira Putina na obří obrazovce, v němž obvinil Západ za neokolonialistickou válku na Ukrajině. Neuvěřitelné? Putin přece vojensky napadl mírumilovný sousední stát, jehož hranice měl podle mezinárodní smlouvy povinnost garantovat, a za svou agresi obvinil obrannou vojenskou alianci NATO.

Není to samozřejmě nic nového, Sověti během dlouhé studené války trvale napadali Západ za úsilí o globální hegemonii a jejich propaganda měla ve třetím světě masivní úspěch, ba dodnes tam zanechala protizápadní zaujetí. Zejména Leninova teze o imperialismu jako nejvyšším stádiu kapitalismu, jenž by bez rabování kolonií dávno na svou systémovou krizi zahynul.

Většina zkorumpovaných režimů třetího světa za bídu svých poddaných stále viní dávný západní imperialismus.

Uskupení států BRICS je sice z politického i ekonomického hlediska bezvýznamné - zájmy Číny a demokratické Indie jsou neslučitelné, ale diktátorům přináší výhodu světového fóra proti Americe a globálnímu liberálnímu řádu. A Putin, tak jako jeho sovětští předchůdci, mluví o bezduché buržoazní demokracii, o degeneraci západní společnosti, a bohužel nachází autoritářské sympatizanty na pravici i na levici.

Je vůbec možné, že někdo považuje oligarchické Rusko pod vládou zločinného diktátora za lepší než západní svobodomyslnou civilizaci pod vládou zákona?

Nedávný průzkum ruských demokratických aktivistů v Německu a ve Francii prokázal, že pouze 29 procent dotázaných Němců a 40 procent Francouzů viní za válku na Ukrajině Putina. Ostatní nepochybují, že válku vyvolala agrese Západu.

Není divu, vždyť už od 60. let minulého století je naše civilizace napadána za všechno zlo ve světě celou plejádou revolucionářů třetího světa. A byl to Západ, který svým fanatickým marxistickým kritikům (Chinweizu, Said, Fanon) poskytoval útočiště na univerzitách, a dokonce je oslavoval. Sebedestrukce Západu nezná hranic. Je důsledkem ztráty víry v zastupitelskou a reprezentativní vládu. Lidé hledají neexistující alternativu v utopii autoritářské vlády, a až se jednou probudí v diktatuře sociální spravedlnosti, budou ztráty své svobody hořce litovat. Moc jim to už ale nepomůže.

BRICS pošle pozvánku ke členství šesti zemím

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám