Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Fiasko Fialovy vlády – Alexander Tomský

Jsem vděčný Fialově koalici, že zbavila moci už pět let trestně stíhaného politického podnikatele Andreje Babiše i komunisty, ale jak říkají Angličané, každá vláda je jen odporná nezbytnost, a tak po půl roce nemastného neslaného přešlapování nastává nejvyšší čas ke kritice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Samozřejmě vím, že ukočírovat tak širokou a pestrou koalici, jež odráží strakatou mozaiku všech možných i nemožných názorů, vyžaduje nadlidskou sílu a bez antibabišovského spolčení pochybených ministraniček (Pirátů, STAN, TOP 09) by pokračovalo šílené utrácení a podplácení voličů mafiána a jeho svity, ale co naplat, dnešní vláda je slabá jak český čaj a potřebuje tvrdého a nekompromisního vůdce. Zdědila deficitní hospodářství i nafouklou byrokracii a není schopna radikálně škrtat výdaje, rozplétat síť bludných pravidel a návyků byrokracie a vyhazovat nadbytečné ouřady.

Vláda také zdědila postcovidovou inflační energetickou krizi, plus katastrofální daně/povolenky „zeleného údělu” a nevyhnutelné sankce EU proti Putinovi, které také něco stojí. To je jistě děsivá nálož na nesourodou vládní koalici, ale proč toleruje nejvyšší cenu elektřiny v Evropě (podle PPP, parity kupní síly), která se promítá do hospodářství, poškozuje průmysl a zvyšuje inflaci?

Premiér v televizním projevu mluvil hladkým laskavým stylem utěšitele a sliboval zimní úsporný tarif čili plošnou dotaci spotřebitelům elektřiny. To ale není dobré řešení, protože zvýší státní dluh a ti nedostatečně úsporní budou vysokou cenu platit nadále. Spořit je správné, vždy to ale zejména v průmyslu nejde.

Něco tu neklape. Zřejmě i s dotací má být u nás elektřina, ačkoli ji vyrábíme velice levně, stále podstatně dražší než jinde – Francie 47, Slovensko 61, Polsko 154 (v euru za MW h), u nás momentálně okolo 210 eur. Chápu, že nelze nařídit nižší cenu výrobcům a zestátnění ČEZ s desetitisíci soukromých akcionářů je komplikovaná právní záležitost a státní byrokracie ji hned tak nezvládne, proč ale jednoduše neuvalit daň na astronomické zisky z prodeje elektrického proudu (nedávno si osmičlenná dozorčí rada ČEZ rozdělila prémii ve výši 138 milionů korun) a obloukem peníze rozdělit spotřebitelům? Vyjde to nastejno jako dohoda Slovenské vlády s energetickým holdingem. Cena elektřiny bude dlouhodobě kvůli investicím do zelené politiky nepochybně stále stoupat a v zajetí této ideologie budeme všichni chudnout a místo staré ojetiny jezdit na elektrickém skútru, to ale neznamená, že máme trpět nejvyšší cenovou zátěží energie v Evropě a poškozovat schopnost konkurence českého průmyslu.

Petr Fiala mi je osobně sympatický, je přesvědčený liberálně ekonomický konzervativec stejně jako já, má ale smůlu, protože válka na Ukrajině a nadcházející světová recese budou vyžadovat nestandardní, byť stále ještě konzervativní fiskální politiku – někde šetřit, někde utrácet a bohužel ani zvyšování daní se vyhnout nedá.

Reklama

Výběr článků

Načítám