Hlavní obsah

Želva vyplavená ve Skotsku se neměla dožít druhého dne, teď je zpátky ve volné přírodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Želva Iona byla v lednu 2022 na pokraji smrti nalezena na pobřeží Skotska. Dostalo se jí však příkladné péče a začátkem října ji ošetřovatelé mohli znovu vypustit v jejích domovských vodách u Azorských ostrovů.

Želva vyplavená ve Skotsku se neměla dožít druhého dne, teď je zpátky ve volné přírodě.Video: AP

 
Článek

V lednu 2022 se na pláži skotského ostrova Iona objevila želva, kterou sem vlny zanesly od Azorských ostrovů. Ocitla se tedy zhruba 1700 kilometrů od svého přirozeného prostředí a navíc ve značně nehostinných podmínkách.

Její stav byl proto kritický. Podle Todda Germana z akvária ve Scarborough bylo zvíře, pojmenované podle ostrova, kde jej zachránci našli, podvyživené a dehydrované. Situaci navíc zhoršovaly nízké teploty, na které želva nebyla vůbec zvyklá. Bylo proto velmi nejisté, zda se dožije druhého dne, popsal Todd German webu BBC.

Iona okamžitě putovala do akvária Loch Lomond a poté do Scarborough. Dostalo se jí té nejlepší péče, a tak se začala podle ošetřovatelů až zázračně zotavovat.

Ohrožená želva, která přeplula Atlantik, se vrací zpátky do USA. Svezlo ji i Královské letectvo

Koktejl

Po osmnácti měsících tak Britové mohli Ionu naložit a odvézt zpět do její domoviny k Azorským ostrovům, kde ji 4. října vypustili zpět do volného moře. „Bylo skutečně nádherné vidět ji odplouvat do té velké modři,“ radoval se Todd German.

Superodolný druh

Ale nadobro se vědci s Ionou nerozloučili. Vybavili ji totiž sledovacím zařízením, aby měli přehled o jejím pohybu. Mafalda Sousaová z Ústavu pro výzkum oceánu totiž připustila možnost, že by Iona časem mohla doplout až k Severní Americe. „Když tyto želvy dosáhnou pohlavní dospělosti, vydávají se k hnízdním plážím,“ vysvětlila.

Zároveň vyjádřila silné přesvědčení, že Ioně se zpátky ve volné přírodě bude dařit velmi dobře. Mimo jiné proto, že tento konkrétní druh je podle Sousaové „superodolný“.

Případů želv vyplavených na Britských ostrovech bylo v posledních letech zaznamenáno několik. Letos v únoru byla například v Irsku nalezena želva, kterou tam vlny zanesly přes celý Atlantik.

Podobný příběh se stal i v roce 2021 ve Walesu. Želva Tally se v péči odborníků také zotavila a letos byla přesunuta zpět do Ameriky. U jejího návratu dokonce asistovalo i Královské letectvo.

Želva přežila plavbu přes Atlantik, ve zuboženém stavu dorazila k Irsku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám