Hlavní obsah

Ohrožená želva, která přeplula Atlantik, se vrací zpátky do USA. Svezlo ji i Královské letectvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2021 zanesly vlny mladou želvu z Mexického zálivu až do Walesu. Navzdory podstatně odlišnému podnebí a teplotám tuto cestu přežila a s pomocí odborníků se zcela zotavila. Nyní tak mohla zamířit zpět do Texasu a počítá se s jejím opětovným vypuštěním do volné přírody.

Foto: Profimedia.cz

V prosinci 2021 našli malou Tally na pláži ve Walesu na pokraji smrti

Článek

Vzácnou karetu menší objevil nedaleko velšského města Prestatyn náhodný kolemjdoucí v listopadu 2021. Svůj objev nahlásil s tím, že želva je podle všeho mrtvá, ale když na místo dorazili ochránci přírody, zjistili, že stále žije.

Želvička tak putovala do mořské zoo na ostrově Anglesey, kde ji odborníci dlouhé měsíce po malých krůčcích pomalu vraceli do původní kondice.

„Zpočátku byla úplně ochablá, ale po několika dnech otevřela oči. Všichni jsme u toho zažívali emoce jak na horské dráze,“ řekla listu The Guardian Gem Simmonsová z organizace British Divers Marine Life Rescue. A dodala, že podle místa nálezu, pláže Talacre, dali želvě jméno Tally.

Po téměř dvou letech zamířila Tally zpátky domů

Díky obětavé péči je dnes Tally již v plné síle a zamířila zpět do Ameriky. Hlavní zásluhu na transportu má organizace Turtles Fly Too, která nejen sehnala potřebné finance, ale především zařídila celou administrativu.

Kareta menší totiž patří mezi ohrožené druhy, jejichž převoz mezi zeměmi a kontinenty podléhá velmi přísným regulím a kontrolám.

Svou trochou však přispělo i britské Královské letectvo, protože Tally nejprve putovala na leteckou základnu RAF Valley přímo na ostrově Anglesey, pak měla mezipřistání na základně RAF Northolt v Anglii a odtud zamířila na londýnské letiště Heathrow. Do Ameriky potom již využila běžný komerční let.

Každý kus se počítá

Ačkoliv se záchrana jedné želvy nemusí zdát kdovíjak zásadní, pro odborníky jde vzhledem k ohroženosti karety menší o obrovský úspěch.

„Nejsme si jistí, zda jde o samičku, ale pokud ano, tak snad bude mít hodně dalších želviček. Návrat samice do volné přírody je totiž fenomenální věc, protože každý kus se počítá,“ vysvětlila Gem Simmonsová.

Souhlasí s ní také Mary Kay Skoupparová z americké organizace pro ryby a volnou přírodu, která dodala, že karety menší se dnes pohybují blízko hranice vyhynutí.

Po příletu do Ameriky tak Tally nejprve nějaký čas stráví ještě v zajetí v Houstonu, kde budou odborníci detailně sledovat její stav, aby si byli jistí, že ve volné přírodě přežije.

Podle Mary Kay Skoupparové se Tally dostane zpět na texaskou pláž až za několik let, až dosáhne dospělosti, a tak je ještě relativně dost času ji na návrat do volné přírody stoprocentně připravit.

Želva přežila plavbu přes Atlantik, ve zuboženém stavu dorazila k Irsku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám