Hlavní obsah

Vojáci vozili generálovu matku na nákupy, skončil ve výslužbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornská národní garda čelí skandálu, kdy její vysoký důstojník zneužíval svého postavení. Podřízené nutil, aby mu obstarávali jeho osobní pochůzky, a také nechal uvést do pohotovostního režimu stíhačku pro případ, že by bylo potřeba rozehnat demonstranty.

Foto: Profimedia.cz

Stíhací letoun F-15C (ilustrační foto)

Článek

Poté, co vyšly najevo informace, že si brigádní generál Jeffrey Magram dělal z kalifornské národní gardy tak trochu vlastní podnik, byl přesunut do záloh ve výslužbě. Podle webu Military.com to je v podstatě stejné, jako kdyby byl propuštěn.

Proti Magramovi se sešlo několik obvinění, z nichž asi nejzávažnější je to, že v roce 2020 nechal uvést do pohotovostního stavu stíhačku F-15. Stalo se to na začátku pandemie koronaviru a Magram to tehdy popisoval jako přípravu na „potenciální domácí misi“.

Někteří členové národní gardy se tehdy obávali, že Magram chce letadlo použít jako odstrašující prostředek proti civilním demonstrantům a zároveň k rozehnání davů.

Generál také zneužíval svého postavení v tom smyslu, že své podřízené úkoloval vyřizováním svých osobních záležitostí. Vyšetřování například ukázalo, že jeden voják ve službě jej odvezl téměř 90 kilometrů k zubaři a zpět.

Generál si bral bitevní letoun, aby si zaletěl na víkend domů

Koktejl

Jiný podřízený pak dostal za úkol odvézt Magramovu matku na nákupy. „Trvala na svém. A tím myslím, že jsme museli jet do Whole Foods (…) Trvalo jí hodně dlouho, než se pro něco rozhodla, a pořád něco porovnávala,“ řekl blíže neurčený muž vyšetřovatelům.

Kultura wingmanů

Vedle toho se ukázalo, že generál mimo jiné ani nesplnil povinné školení a testy z kybernetické bezpečnosti a později je za něj musel udělat další podřízený.

Magram ve svém vyjádření pro vyšetřovací komisi osobní pochůzky nepopřel, údajně měl za to, že je to součástí „kultury wingmanů“ (podpůrných pilotů). Dodal k tomu, že kdyby se dozvěděl o jakýchkoliv problémech ve vnímání svého přístupu, okamžitě by to řešil a napravil. Ale vyšetřovatelé zjistili, že Magram byl za podobné chování „na koberečku“ již v roce 2017.

Kalifornská národní garda tak má vcelku problém, protože nejde o ojedinělý případ. Magram je totiž za poslední čtyři roky už pátý, kdo musel její řady opustit kvůli nějakému skandálnímu odhalení.

Muž se v převleku za kněze vetřel do kasáren u Windsoru, kde sídlí královská garda

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám