Hlavní obsah

Generál si bral bitevní letoun, aby si zaletěl na víkend domů

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Použijete občas služební auto pro soukromé účely a máte kvůli tomu výčitky? Netrapte se. Jeden francouzský generál povýšil zneužívání dopravních prostředků na jinou úroveň. Ze základny letectva si totiž létal na víkendy do své rezidence lehkým bitevním a cvičným letounem Alpha Jet.

Foto: Profimedia.cz

Letoun Alpha Jet. Ilustrační foto.

Článek

Generál Richard Reboul, který je v současnosti šéfem francouzského letectva, si letoun používaný nejčastěji pro výcvik půjčil od loňského srpna asi desetkrát, jak zjistil list Le Canard Enchaîné.

Bývalý bojový pilot s ním ze základny z Bordeaux do svého domova v Provence. Po silnici to je zhruba 600kilometrová cesta, která se při troše štěstí dá zvládnout za pět až šest hodin. Vlakem by to trvalo sedm hodin a běžným komerčním letem zhruba hodinu, přičemž je potřeba připočítat ještě cestu na letiště a z něj.

Ministerstvo obrany v úterý v prohlášení uvedlo, že obdrželo informaci o „nestandardním využití zdrojů letectva vysoce postaveným důstojníkem“ a v záležitosti zahájilo vyšetřování. Kromě použití letounu Alpha Jet se řeší ještě podezření, že Reboul si minulý týden půjčil na stejnou cestu šestimístné letadlo TBM-400 včetně pilota a kopilota.

Francouzská média spočítala, že jedna Reboulova cesta vyšla letectvo a tím pádem i daňové poplatníky na 14 až 16 tisíc eur, tedy 368 až 420 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám