Hlavní obsah

Univerzita obvinila dvojčata z opisování u zkoušky, soud uznal „propojení myslí“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sestry Kayla a Kellie Binghamovy ze Severní Karolíny před lety nastoupily ke studiu na lékařské fakultě, ale diplomy nezískaly, protože byly obviněny z podvádění u zkoušky. Zastání našly až u soudu, jenž jim nyní navíc přiznal odškodné ve výši v přepočtu 35 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když si sestry Binghamovy začaly v roce 2016 plnit sen stát se lékařkami, ještě netušily, že jejich studium nebude trvat ani rok. Při jedné ze zkoušek na Jihokarolínské lékařské univerzitě totiž byly obviněny z opisování.

Sestry u zkoušky dostaly místa u stejného stolu, podle Kellie ovšem opisování nebylo možné, protože i když seděly jen zhruba dva metry od sebe, jedna druhé nemohla vidět na monitor. Akademici viděli jasný důkaz v tom, že obě ve zkoušce získaly stejné skóre a jejich odpovědi byly velmi podobné.

Dívky si to nenechaly líbit a obrátily se na soud. Ten rozhodl, že jejich odpovědi v testu byly sice stejné, ale že v případě identických dvojčat může dojít k „propojení myslí“. Za pošpinění dobré pověsti jim pak navíc přiznal odškodné ve výši 1,5 milionu dolarů (35 milionů korun), informoval list The Daily Mail.

Již dříve sestry v testech odpovídaly velmi podobně a získávaly jen mírně odlišná bodová hodnocení. Když se o kauze z univerzity dozvěděl jejich vyučující ze střední školy, sepsal na jejich obranu dopis, v němž uvádí, že Kayla a Kellie měly v testu stejné výsledky, i když seděly každá na jiném konci třídy.

Více než blízký vztah

Na obranu dvojčat přispěchala přímo k soudu i evoluční psycholožka a behaviorální genetička, profesorka Nancy Segalová z Kalifornské univerzity, která se specializuje právě na studium dvojčat. Podle jejích slov by bylo naopak divné, pokud by sestry odpovídaly rozdílně, zvlášť když spolu tráví tolik času, a to i ve škole.

„Mají genetické predispozice, aby se chovaly stejně, a vyrůstaly spolu ve stejném prostředí,“ vypověděla u soudu Segalová.

„Identická dvojčata si mezi sebou zkrátka rozumějí více, než co obecně chápeme pod pojmem blízký vztah,“ shrnula profesorka své zkušenosti a pozorování.

Nic z toho předtím univerzita při posuzování případu nebrala v úvahu. Komise pracovala s teorií, že dvojčata mezi sebou komunikovala nonverbálně pomocí různých gest a pohybů.

Sestry nakonec našly oporu v děkanovi fakulty, ale jejich pověst byla mezi studenty i vyučujícími natolik poškozena, že z univerzity raději samy odešly. Na akademický svět ale Kayla a Kellie nezanevřely a společně se pustily do dalšího studia.

Místo medicíny nakonec vystudovaly práva a nyní spolu pracují i ve stejné právnické firmě, kde se zaměřují na případy pomluv.

Studentku z Georgie přijalo 49 univerzit

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám