Hlavní obsah

Tlupa makaků v chomutovském zooparku se rozrostla o dvě samice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoopark v Chomutově získal posily do opičího výběhu. Z Polska do areálu přicestovaly dvě mladé samice makaka magot, které se už pomalu sžívají se zbytkem tlupy.

Foto: Zoopark Chomutov

Mladé samice makaka magot Zara a Zuza ve výběhu

Článek

Dvouleté samice si zoopark dovezl ze zoologické zahrady Wroclaw. „Chtěli jsme naši skupinu makaků oživit, teď jich budeme mít ve výběhu celkem sedm,“ uvedla ředitelka zooparku Věra Fryčová a připomněla, že naposledy se tlupa rozšiřovala před více než čtyřmi lety o dvě samice ze skotského Edinburghu.

Ředitelka prozradila i jména mladých opiček. „Jedna se jmenuje Zuza, což připomíná naši českou Zuzanku, druhá je Zara, což v arabštině znamená kvetoucí,“ vysvětlila.

Chovatelé dali oběma samicím dostatek času na aklimatizaci v zázemí, protože u opic je sžívání s nováčky poněkud složitější. „Skupina má jistou hierarchii, do které se musí nově příchozí samice začlenit. A nikdo nechce být poslední, což s sebou může nést všelijaké třenice,“ popsal vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Zuza i Zara si tak pobyly dva týdny v zázemí, až poté je chovatelé vypustili do výběhu. „Hned první den trefily zpátky do zázemí a starší samice jim v tom nijak nebránily,“ poznamenal Brtnický. Chovatelé přesto zatím drží stranou dva samce, kteří by mohli být zpočátku agresivnější. Skupina se tak dá kompletně dohromady zřejmě až za pár týdnů.

Zoopark chová makaky magot už přes čtyřicet let a má za sebou i řadu úspěšných odchovů. Tento druh je jedinou opicí, která volně žije i na evropském kontinentu a v rámci EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií) je zařazen do EEP (Evropský chovný program). V České republice je kromě Zooparku Chomutov chová i pražská zoologická zahrada.

Za vypuštění party makaků ze zoo v Děčíně hrozí muži vězení

Krimi

Samice šimpanze v čínské zoo prala prádlo

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám