Hlavní obsah

Speciální brýle pomáhají lidem hubnout, jídlo opticky zvětší

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský univerzitní profesor Mičitaka Hirose možná značně přispěl k tomu, že bude hubnutí v budoucnu o něco snazší. Vyvinul totiž speciální brýle, přes které se sladkosti jeví větší než ve skutečnosti jsou. Výsledky jsou zatím slibné. Když brýle zvětší sladkost 1,5krát, lidé snědí o 9,3 procenta dobroty méně. Pokud naopak jejich velikost zmenší na dvě třetiny, snědí jich o 15 procent více.

Dietní brýle mohou změnit velikost i vzhled jídlaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Nejnovější vynález nejenže jídlo zvětšuje, ale dokonce ho činí pro oko chutnějším. Můžete tedy pojídat obyčejnou sušenku, vaše oči však přes brýle uvidí sušenku pokrytou bohatou vrstvou čokolády. A ačkoli se vašemu žaludku nebude něco zdát, zvítězí nakonec to, co vidí vaše oči. Mozek tak doopravdy uvěří, že jíte čokoládovou sušenku, jelikož zrakový vjem je pro mozek primární.

Vědci z Tokijské univerzity tvrdí, že tato iluze, která uvede lidský mozek v omyl, skutečně může při hubnutí výrazně fungovat. Dobrovolníci, kteří si tuto metodu vyzkoušeli, poznali, že by takto mohli shodit přebytečná kila.

Dobrovolníci byli několikrát požádáni, ať jedí sušenky až do chvíle, kdy se budou cítit plní. Zvětšováním velikosti jídla v brýlích se podařilo docílit toho, že se cítili plnější výrazně dříve. Mozek totiž věří raději zrakové informaci než vjemům ze žaludku a dalších vnitřních senzorů.

Vědci se zatím nerozhodli, zda budou pro svůj produkt zkoušet najít komerční využití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám