Hlavní obsah

Před 52 lety spadla v Americe rekordní kroupa. Měla tři čtvrtě kila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu je tomu přesně 52 let, co v americkém městě Coffeyville spadla ohromná kroupa. V obvodu měřila 44 centimetrů a vážila tři čtvrtě kilogramu, respektive 770 gramů. V té době šlo o rekord, který byl však co do váhy i rozměrů v následujících letech překonán.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zprávy o kroupách velikých třeba jako golfové míčky, které potrápily chodce či řidiče, se objevují každoročně. Váha tři čtvrtě kilogramu, jako měla ta, která spadla při jedné večerní bouři v malém kansaském městě, to už je rarita.

Podle vědců letěla ohromná kroupa k zemi rychlostí 169 kilometrů v hodině. Po jejím prozkoumání byla podle oficiálních stránek města zaslána do Národního centra pro výzkum atmosféry v Boulderu v Coloradu.

Od té doby spadlo v Severní Americe několik dalších ohromných krup. Například v červnu roku 2003 našli v Auroře v Nebrasce kroupu, která měla obvod 47,6 centimetru, vážila nicméně „pouhých“ 589 gramů. Co se týče obvodu, jde podle serveru o počasí Severe Weather o vůbec největší zdokumentovanou kroupu.

Nejtěžší spadla v Bangladéši

Při posuzování rekordů lze podle serveru zohlednit i dalších kritéria. Co se týče průměru, tak prvenství patrně drží kroupa, která v roce 2018 spadla v Argentině; měřila 23,6 centimetru. Další velké kroupy spadly v roce 2010 v Jižní Dakotě (20,3 cm a 878 gramů) a v roce 2020 v Tripolisu v Libyi (20 cm).

Vůbec nejtěžší kroupa spadla v Bangladéši, a to v roce 1986. Vážila rovný kilogram. Při bouři, která tehdy na oblast Gopalganj udeřila, zahynulo 91 lidí.

Muž v obří dýni na řece ujel 61 kilometrů, zapsal se do knihy rekordů

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám