Hlavní obsah

Potřebujete jednorázově stan nebo vrtačku? Knihovna věcí šetří životní prostředí i peněženky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud potřebujete cokoliv, o čem víte, že to využijete jednou nebo dvakrát, a nechcete nebo nemůžete za tuto věc utrácet, existuje možnost si daný předmět vypůjčit. Pražská Knihovna věcí disponuje více než třemi stovkami užitečných věcí, které vám za malý poplatek na týden půjčí. Tento projekt tak šetří nejen životní prostředí, ale také peněženky lidí.

Knihovna věcí nabízí mnohé, od elektroniky přes nářadí až po deskové hryVideo: Novinky

 
Článek

Šicí stroje, kontaktní gril nebo elektrické klávesy – i ty patří do sbírky Knihovny věcí, která se nachází v pražském Kampusu Hybernská. Lidé si v ní mohou půjčit nejrůznější předměty od nářadí po deskové hry nebo fotoaparáty. Poplatek za týdenní půjčovné se pohybuje mezi 50 a 300 korunami.

Jeden ze zakladatelů Knihovny věcí Petr Žabka přinesl tento nápad ze zahraničí, kde zdárně léta fungoval. Během pěti let se stihl rozrůst i u nás – a nyní se půjčují věci stovkám lidí ročně.

„Obecně o tuto službu lidé zájem mají, vidím to na každoročním přírůstků zájemců,“ chválí si Žabka.

Největší 3D tisková farma na světě se ukrývá v Holešovicích

Muži

Na dotaz, jak si je jistý, že lidé danou věc opravdu vrátí, Novinkám přiznal, že tenhle byznys funguje na důvěře. „Zatím se nám to nevymstilo, lidé věci řádně vracejí nepoškozené a včas. Uzavíráme takovou virtuální smlouvu. Zákazník zaplatí půjčovné a jako deposit složí dvojnásobek půjčovného,“ říká Žabka.

Za projektem stojí myšlenka minimalismu. Podle Žabky by měli mít lidé možnost si věci, které nevyužijí tak často, nejen koupit, ale i půjčit. Vzhledem k rostoucím cenám všeho je to momentálně pro lidi opravdu výhodné.

Když totiž něco použijeme jednou ročně a máme to například deset let – použijeme to desetkrát –, pak při ceně třeba pěti tisíc nás jedno použití vyjde na 500 korun. V Knihovně věcí si tyto věci může člověk půjčit za cenu 50 až 300 korun na týden, finančně se mu to tedy vyplatí.

Foto: Novinky

Půjčovné je od 50 do 300 korun na týden.

Knihovna věcí navíc pořádá i kurzy, workshopy pro veřejnost, kde lidi učí, jak věci spravovat a znovu používat, aby je zbytečně nevyhazovali.

Knihovna věcí je místem, jež vzniklo jako projekt Univerzity Karlovy a hlavního města Prahy, sídlí v Kampusu v Hybernské ulici, kde najdete i další instituce, jako je Instituce cirkulární ekonomiky nebo Sdílená dílna.

„Jsou tu také galerie – společně takto vytváříme kulturní a environmentální hotspot v Praze,“ říká pyšně Žabka.

Jako první o Knihovně věcí informoval Irozhlas.cz.

Reklama

Související témata:
Knihovna věcí

Výběr článků

Načítám