Hlavní obsah

Paranoidní čínské úřady testují na covid už i ryby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neprojde ani jedna virová částice. Takové by zřejmě mohlo být motto úřadů v čínském přístavním městě Sia-men, kde nyní zdravotníci testují na covid i ryby, které rybáři nalovili na moři. Jde přitom o absurdní nařízení, mořské ryby virus chytit nemohou.

BEZ KOMENTÁŘE: Čínské úřady testují na covid-19 už i rybyVideo: AP

 
Článek

Kam až jsou čínské úřady schopny zajít při své politice nulového covidu, ukazuje v posledních den přístavní město Sia-men.

„Všichni pracovníci na moři musí být očkovaní. Dokud jsou rybáři na moři, musí být testováni jednou denně. Při návratu musí být rybáři i jejich úlovky otestováni,“ uvádí ve svém prohlášení Výbor pro kontrolu pandemie v oblasti Ťi-mej (která pod Sia-men patří).

Důvodem je několik ohnisek nákazy, kterou do různých přístavů zavlekli rybáři, když byli ilegálně v kontaktu s námořníky z jiných zemí.

Obchod IKEA zavřeli v Číně kvůli covidu i se zákazníky uvnitř. Ti uprchli

Koronavirus

Testování ryb je však naprosto zbytečné, neboť ryby se koronavirem SARS-CoV-2 prakticky nakazit nemohou a tím méně ho mohou přenášet. Žijí ve vodě, kde koronavirus nepřežije, mají rozdílnou tělesnou teplotu, na kterou není virus adaptován a mají i poněkud odlišnou buněčnou strukturu, takže se koronavirus nemůže vázat na vhodné receptory.

Podobně paranoidní opatření zaznamenali i v Pekingu v červnu roku 2020. Tehdy byl nalezen koronavirus na prkénkách používaných ke krájení importovaných lososů. Zcela jistě se koronavirus dostal na prkénka přímo od člověka, i tak to přimělo restaurace a obchody lososy z prodeje stáhnout a dovoz těchto ryb byl zastaven.

Reklama

Výběr článků

Načítám