Hlavní obsah

Orangutaní máma neuměla kojit, naučila ji to ošetřovatelka s vlastním dítětem

Samice orangutana v zoo v Richmondu ve Virginii se neuměla správně postarat o první mládě, a tak se u toho druhého pracovníci zoo rozhodli, že ji to naučí zcela názorně. Na starost si to vzala ošetřovatelka Whitlee Turnerová, která v té době sama kojila svého malého syna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Orangutaní máma Zoe, která žije v soukromé Metro Richmond Zoo, se mateřské povinnosti neměla kde naučit. Když jí bylo teprve devět měsíců, nečekaně zemřela její vlastní matka a podle listu The Washington Post neměla nikdy možnost sledovat jiné dospělé samice, jak se o mláďata starají.

Když se tedy Zoe před dvěma lety narodilo první mládě, prakticky doslova nevěděla, co s ním má dělat, a od té doby se o malého samečka Taaviho musejí starat lidé. Před narozením druhého mláděte se pak vedoucí ošetřovatelka Jessica Gringová snažila Zoe s pomocí plyšové hračky ukazovat, jak se s mládětem zachází, a také Zoe na televizoru u výběhu pouštěli záběry jiných orangutaních samic, které pečovaly o své potomky.

To se setkalo s částečným úspěchem, když se Zoe naučila s mládětem správně manipulovat, ale pořád nevěděla, jak ho krmit. Vedení zoo tak požádalo ošetřovatelku Whitlee Turnerovou, zda by společně se svým malým synem Calebem Zoe neukázali, jak na to. Whitlee ochotně souhlasila, mimo jiné i proto, že sama měla zpočátku s kojením jisté problémy, se kterými jí museli pomoci lékaři.

Mládě orangutana chovali jako domácího mazlíčka

Koktejl

„Ukázala jsem jí všechno bez jakéhokoliv studu, vždyť orangutani přece také nenosí trička,“ popsala celý proces Whitlee Turnerová. A dodala, že Zoe zároveň posunky ukazovala, že má mládě držet stejně, jako ona drží svého syna, a kam si ho má umístit. Caleba proto také nechala, aby se k prsu sám přisál.

Oddaná máma

„Byla tak všímavá. Dívala se mi do očí, když jsem mluvila, a dívala se i na Caleba,“ pochválila Whitlee učenlivou Zoe. Ta nezačala pohyby ošetřovatelky napodobovat hned, ale za méně než 24 hodin si zaměstnanci zoo všimli, že mládě už spokojeně saje mateřské mléko.

Zoe se druhé mládě narodilo již na konci minulého roku a od té doby je odborníci v zoo bedlivě pozorovali. Nyní jsou si však již stoprocentně jistí, že si všechny mateřské povinnosti dokonale osvojila, a tak na konci minulého týdne vydali video, v němž celý příběh shrnují.

„Už na to přišla, je to oddaná máma,“ raduje se vrchní ošetřovatelka Jessica Gringová, protože péče o mláďata není u orangutanů žádná krátkodobá záležitost. Ve volné přírodě matky své potomky kojí až do osmi let a mláďata se osamostatňují někdy až po čtrnácti letech.

Ošetřovatel se vrhl za tonoucím orangutanem. Došlo i na resuscitaci

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám