Hlavní obsah

Obama a McCain mají dalších 255 protivníků

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Do zvolení nového amerického prezidenta zbývá jen a pár hodin. Pozornost je na kandidátech republikánů Johnu McCainovi a demokratů Baracku Obamovi. Ti ale nejsou zdaleka jediní, kteří o post šéfa Bílého domu usilují. Celkem kandiduje 257 lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nejvážnější kandidáti na amerického prezidenta, republikán John McCain (vlevo) a demokrat Barack Obama.

Článek

Výběr kandidátů je pestrý. Vedle tradičních zástupců menších stran, jako jsou socialisté, libertariáni, reformisté či zelení kandidují i jednotlivci, kteří svůj program postavili většinou na slibu stažení vojsk z Iráku nebo lepší a levnější zdravotní péče.

V Coloradu se o přízeň voličů uchází i zástupkyně pacifistů, která slibuje nulové výdaje z rozpočtu na obranu a nenásilný odpor proti možnému budoucímu útoku. Ani v ostatních federálních státech není nouze o uchazeče, kteří nejsou zrovna pragmatici - voliči mohou podpořit třeba kandidáta plánujícího úplný zákaz alkoholu.

Na listinách uchazečů nechybí ani podivíni, jako třeba Jonathan Sharkey, který se prohlašuje za upíra. V některých státech kandiduje i přesto, že ho koncem září zatkli v Tennessee.

Reklama

Související články

McCain snížil náskok Obamy na pět procent

Republikánský kandidát John McCain podle jednoho z mnoha průzkumů snížil náskok svého demokratického rivala během dne z osmi na pět procent. Vyplývá...

Výběr článků

Načítám