Hlavní obsah

Americká vláda zveřejnila dokument o UFO, 18 setkání je podezřelých

Vláda Spojených států odtajnila dlouho očekávaný dokument určený Kongresu, který se zabývá fenoménem UFO a jeho pozorováním příslušníky americké armády. Zpráva popisuje na 144 setkání s neidentifikovaným létajícím objektem, z nichž se uspokojivě podařilo vysvětlit jediný. V 18 případech pak pozorované objekty mohly vykazovat technické schopnosti, které jsou USA neznámé.

BEZ KOMENTÁŘE: Pentagon zveřejnil záběry neidentifikovatelného předmětuVideo: Pentagon

 
Článek

Dlouho očekáváná devítistránková zpráva je konečně k dispozici veřejnosti. Pokud však patříte mezi nadšené příznivce hledání mimozemského života na naší planetě, budete zklamáni. Stručný dokument obsahuje výstup ze 144 zpráv o UAP (neidentifikovaný vzdušný jev – tento termín používají armády kvůli zprofanovanosti termínu UFO) pozorovaných od roku 2004. Z toho se nakonec podařilo uspokojivě vysvětlit jediný případ. Přítomnost mimozemské civilizace to ale nedokládá.

Zpráva pak obsahuje dvě přílohy, z nichž jedna podrobně popisuje jednotlivé případy. Obě přílohy však nadále zůstávají v utajeném režimu a veřejnosti k dispozici nejsou.

Speciální úřad UAPTF (Unidentified Aerial Phenoena Task Force) zřízený v roce 2020 při Úřadu americké námořní rozvědky vyhodnocoval všech 144 případů ze všech možných úhlů. V drtivé většině konstatuje, že důvodem, proč jev nelze uspokojivě vysvětlit je nedostatek dat, byť v 80 případech byly neznámé objekty zachyceny více přístroji.

Zpráva o UFO: Více než mimozemšťanů se americké úřady obávají tajných zbraní protivníků

Koktejl

„Senzory, kterými jsou vybaveny stroje americké armády, jsou navržené na plnění specifických misí. Tudíž se nehodí na identifikaci UAP,“ stojí ve zprávě. Dále se v ní uvádí, že v pozorování nelze nalézt konkrétní vzorec, ať už co se týče chování objektů nebo jejich výskytu. Je sice pravda, že nejčastěji byl UAP pozorován poblíž cvičných a testovacích letišť, to je však nejspíše zapříčiněno tím, že v těchto místech létají vojenští piloti nejčastěji.

V 18 případech se objekty hýbaly podivným způsobem

Zpráva vypichuje 18 těchto setkání popsaných v celkem 21 zprávách. V těchto případech totiž pozorované objekty vykazovaly nezvyklý pohyb, který nelze vysvětlit za pomocí technologií známých USA. Mezi tato setkání patří i tři nahrávky, které před třemi lety unikly na internet a jejichž pravost později Pentagon potvrdil.

Pentagon přiznal program na sledování UFO a zveřejnil video

Amerika

„Některé UAP zůstávaly i v silném větru v nehybné poloze, pohybovaly se proti silnému větru, dokázaly náhle měnit směr nebo se pohybovat velkými rychlostmi, aniž by vykazovaly viditelné známky pohonu,“ uvádí zpráva.

Autoři zprávy nicméně dodávají, že v oněch případech mají velice omezené množství dat, které může stát za tím, že nejsou schopni odhalit původ tělesa. Bude také zapotřebí dalších expertních analýz k tomu, aby se dalo říci, že se v těchto případech piloti setkali s vyspělými zlomovými technologiemi.

Čtyři možná vysvětlení

Všechny případy hned několik možných vysvětlení, z nichž mimozemšťané představují tu nejkrajnější a opravdu nepravděpodobnou možnost. Zpráva se jí ani nezabývá s tím, že případné pátrání po mimozemském životě náleží pod NASA. Uvádí pět hlavních možná vysvětlení toho, co je UAP vlastně zač.

UFO umí ovládat naše jaderné zbraně, zaznívá od amerických expertů

Svět

Tou první je vzdušný objekt přirozené povahy. Může se jedna to ptáka, balón či civilní dron. V některých případech mohou senzory či pozorování pilota oklamat i letící igelitová taška. Druhou možností jsou atmosférické jevy jako ledové krystaly, vlhkost či kolísání teploty, které může zmást radarové a systémy působící v infračerveném spektru.

Do třetice se pak nabízí vysvětlení v podobě utajených amerických programů či testů v rámci vývoje v civilním průmyslu. Autoři zprávy nicméně dodávají, že ani v jednom ze 144 pozorování o tuto možnost nešlo.

Máme záběry UFO, přiznal Obama

Amerika

Čtvrtá možnost pak straší bezpečnostní analytiky a poradce nejvíce. Mohlo by totiž jít o stroje vypuštěné Čínou, Ruskem či jinou zemí. I tato varianta se však jeví jako nepravděpodobná, neboť tak velký technologický průlom by nezůstal zcela utajen americké rozvědce. Pátá možnost je v dokumentu lakonicky nazvána „další“ a spadají sem všechny možnosti, které neodpovídají předchozím čtyřem.

Setkání s UAP je třeba brát vážně

Odtajněný dokument rovněž uvádí, že počet pozorování UAP se od roku 2018 zvyšuje. I to však lze vysvětlit zvýšenou pozorností úřadů a zejména změnou přístupu k podobným pozorováním.

UFO versus UAP
UFO versus UAP Pro Pentagon jsou pozorování objektů, které mohou potenciálně ohrozit bezpečnost pilotů, nesmírně důležitá. Potýká se však s tím, že vzhledem ke zprofanovanosti termínu UFO mají piloti obavy podobná setkání hlásit. V lepším případě mají strach z posměchu, v tom horším čelí podezření, že mají psychické problémy, což by je mohlo připravit o kariéru pilota. I proto se armády po celém světě termínu UFO (Unidentified Flying Object – neidentifikovaný létající předmět) vyhýbají a dávají přednost nové zkratce UAP (Unidentified Aerial Phenomena – neidentifikovaný vzdušný jev).

Dříve se piloti, kteří podobné setkání hlásili, setkávali s posměchem a stigmatizací. Jinými slovy: Nahlásím UFO, budou mě mít za blázna a do kokpitu si už nesednu. Úřady podobná hlášení navíc zcela přehlížely, jako neopodstatněná. V posledních letech, kdy se rozvíjí technologie nevídaným způsobem a na obloze se zabydlely bezpilotní letouny a drony, je možné ohrožení vzdušné bezpečnosti větším rizikem, než kdy dřív.

CIA odtajnila stovky nejtajnějších dokumentů o UFO

Koktejl

I proto je nyní dle úřadu věnovat těmto pozorováním mnohem více pozornosti. „Po léta muži a ženy, kterým jsme svěřili obranu naší země, hlásili setkání s neidentifikovanými letouny, které měly lepší schopnosti. A po léta byly jejich obavy ignorovány a zesměšňovány,“ uvedl republikánský senátor Marco Rubio.

„Tato zpráva je důležitý první krok v zařazení a poznávání těchto incidentů. Je to však jen první krok. Před Ministerstvem obrany a zpravodajskou komunitou je ještě hodně práce, abychom porozuměli, zda tyto vzdušné hrozby představují vážné narušení národní vzdušné bezpečnosti,“ dodal.

I když jeho slova mohou působit poněkud dramaticky, souhlasí s ním i skeptici, kteří odmítají teorii vyspělých čínských či ruských strojů, v čele s Mickem Westem, popularizátorem vědy, který odhaluje a vysvětluje konspirační teorie. Tato pozorování se vyskytovala a vyskytovat budou a chceme-li, aby byla uspokojivě vysvětlena je zapotřebí, aby piloti, experti a vědci spojování s tímto tématem nepřišli o svou pověst a kariéru.

UFO a Oblast 51: Skrývá záhadná zóna tajemství původu mimozemšťanů?

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám