Hlavní obsah

Lukašenko chce Čechům vyfouknout Královec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná si ještě pamatujete, jak se Češi z recese rozhodli obsadit ruskou exklávu Královec. Tehdy se na podporu tohoto návrhu zvedla dokonce mezinárodní podpora, zejména ze sousedního Polska. Teď však prohlásil Kaliningrad za svůj i běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, ale s daleko menší podporou obyvatelstva.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Běloruský diktátor prohlásil, že Kaliningrad vždy nazýval „svým“, jelikož jeho země má s touto ruskou exklávou „prastaré vztahy ve všech směrech“. Stalo se tomu tak při příležitosti návštěvy gubernátora Kaliningradské oblasti Antona Alichanova v Minsku.

Návštěvě se podrobně věnovala tisková agentura Belta, podle jejíchž informací Lukašenko zdůraznil mimořádné vztahy, které Bělorusko s ruskou exklávou vklíněnou mezi Polsko a Litvu má.

Prý to bylo právě dílem Běloruska, že byl hlas kaliningradského obyvatelstva slyšet uvnitř Sovětského svazu.

Lukašenko si ve své řeči i zavtipkoval. „Předstírali jsme, že přebíráme Kaliningradskou oblast,“ řekl na záběrech. A jediné, čeho zalitoval, byla geografická vzdálenost mezi oběma oblastmi.

Jestli chtěl běloruský vůdce přiložit polínko do ohníčku vtipů na téma přebírání Kaliningradu, se lze jen domýšlet. Jisté je, že návštěva jinak probíhala seriózně a Bělorusko přislíbilo, že se bude snažit zajistit Kaliningradu maximální zásobování a spolupráci.

Ještě je však třeba podotknout, že se k celé situaci dosud nevyjádřil oficiální účet Královce na Twitteru. Dosud se opájí hlavně diplomatickými úspěchy z hokejového mistrovství.

KVÍZ: Jak dobře znáte Královec (zatím Kaliningrad)?

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám