Hlavní obsah

Losí slečna Johanka doplnila výběh v chomutovském zooparku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Losí výběh v chomutovském zooparku má nově tři obyvatele. Po mladém samci se vedení parku podařilo získat roční samici z dánského safari parku v Ebeltoftu. Oba dělají nyní společnost sedmileté losici Quanitě, která v zoo přivedla na svět už několik potomků.

Foto: Zoopark Chomutov

Losice Johanka se ve výběhu rychle zabydlela

Článek

„Konečně máme trio, které jsme si přáli,“ uvedla ředitelka zooparku Věra Fryčová a připomněla, že o doplnění výběhu se zoo snažila od chvíle, kdy uhynul samec Max a losice Quanita zůstala ve výběhu sama. Jenže najít vhodná zvířata není podle ní úplně snadné. „Trvalo to přes dva roky. O to větší teď máme radost,“ doplnila ředitelka.

Chovatele hledali pro mladou losici jméno v dánském kalendáři. „Hledala jsem nějaké, které se dá i dobře počeštit, abychom na ni mohli hezky volat,“ vysvětlila chovatelka losů Petra Zálešáková s tím, že volba padla na Johanne. „Jméno tak má dánské, podle svého původu. Ale pro nás bude Johanka,“ usmála se chovatelka.

Losy evropské chová zoopark od roku 1980 a má za sebou řadu úspěšných odchovů. Chovatelé teď doufají, že současná trojice v následujících letech přivede na svět další potomky. V případě Johanky to bude vzhledem k jejímu mládí nejdřív až napřesrok. To Quanita už je zasloužilá matka. A protože právě skončilo období říje, není vyloučeno, že je znovu březí. „Samozřejmě bychom si to přáli, ale teď to ještě říci nedokážeme,“ dodává vedoucí zoolog Miroslav Brtnický.

V pražské zoologické zahradě se narodilo vzácné mládě dikobraza palawanského

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám