Hlavní obsah

Lachtan se chtěl před kosatkou schovat ve člunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské štěstí měla v pondělí dvoučlenná posádka motorového člunu v kanadské Britské Kolumbii. Během rybaření se na palubu plavidla pokusil vyskočit více než třísetkilový lachtan kalifornský, který prchal před kosatkami.

Foto: Profimedia.cz

Lachtan kalifornský (ilustrační foto)

Článek

Incident se odehrál nedaleko kanadského Pedder Bay západně od města Victoria a záběry z něj zachytila posádka lodě, která se do tamních vod vydala pozorovat velryby.

Kapitán lodi a rovněž výzkumný pracovník amerického Centra pro pozorování velryb Mark Malleson se dvojici na člunu snažil s předstihem varovat.

„Když velryby proplouvaly kolem lodi, byl poblíž lachtan, který si jich všiml a zpanikařil,“ uvedl pro server CTV News Malleson, jenž váhu ploutvonožce odhadl na zhruba 340 kilogramů.

Záběry, na nichž lachtan málem převrátil motorový člun.

„Vyskočil a dopadl na bok člunu a pak vyskočil podruhé, což plavidlo převrátilo na bok. Myslel jsem, že se převrátí kompletně, ale nakonec se to nestalo,“ popsal situaci.

Křik a nevábný zápach. Nahlédněte do jedné z největších lachtaních kolonií

Cestování

Dvojice na motorovém člunu, manželé Godekovi, na místě rybařila. „Velryby od nás byly asi 25 metrů a mířily k nám. Pak se ponořily a následovalo ticho. Rozhlíželi jsme se okolo a potom něco narazilo do člunu. Moje žena spadla a řekla, že se musíme vrátit na břeh. V ten moment ale vyskočil lachtan a málem nás převrátil. Bylo to děsivé o to víc, že se do člunu dostala voda,“ řekl Godek.

Kdyby zvíře skončilo v člunu, mohlo to pro dvojici podle Mallesona s ohledem na váhu ploutvonožce a jeho ostré zuby dopadnout velmi špatně.

Manželé Godekovi nakonec z místa odpluli, vyvázli bez zranění. Podle Mallesona je lachtan i poté ještě chvíli následoval. „Nakonec se i on dokázal zachránit. Velryby odpluly jinam,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám