Hlavní obsah

KVÍZ: Vyznáte se v japonském jídle a pití?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se přinejmenším ve větších českých městech objevuje velké množství asijských restaurací, ale těch japonských stále moc není. Přitom právě japonská kuchyně patří ve světě k těm nejproslulejším. Víte například, že v Japonsku dělají hadí pálenku nebo že některá jídla mají vcelku morbidní názvy? Varování redakce: Autor miluje Japonsko, obtížnost kvízu je pro průměrného Čecha vskutku vysoká. Zlomte vaz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
1. Nejprve něco na rozehřátí. Již několik let značně roste obliba whisky od japonských výrobců. Asi nejznámější z nich je Suntory Whisky v typické lahvi. Víte, kterým jednoslovným názvem ji označují nejen japonští pijáci?
Foto: Profimedia.cz
2. Velmi tenké plátky masa se položí do misky na horkou rýži a zalije se to syrovým vajíčkem, které se nejčastěji rozmíchá v sójové omáčce. Obvykle se podává i s naloženým zázvorem. Název této absolutní japonské klasiky vychází ze skutečnosti, že by se měla připravovat z hovězího masa.
Foto: Profimedia.cz
3. Něco dost podobného, ale vlastně úplně jiného, je miska rýže s kuřecím masem a něčím, co by se dalo označit jako míchaná vajíčka. Jak se jmenuje tento pokrm, jehož název je v překladu poněkud morbidní?
Foto: Profimedia.cz
4. Japonské placky okonomijaki jsou dnes vcelku známé již i v Česku. Každý si je může připravit podle svého gusta, ale podobně jako chobotnicové kuličky takojaki se tradičně podávají posypané tenkými hoblinkami uzeného tuňáka. Víte, jak se jim říká?
Foto: Profimedia.cz
5. Na velmi tenké plátky se v běžné japonské kuchyni krájí i červené maso. Tedy s výjimkou Okinawy, kde dostanete vývar s nudlemi a flákotou klidně i ke snídani. Ale i ve zbytku Japonska si lidé čas od času dopřejí pár větších kousků masa. Typický je třeba zimní pokrm buta kakuni, jehož základem je v našich končinách oblíbený druh vepřového. Víte který?
6. Když už zde padla zmínka o Okinawě, tak jim tam rostou specifické citrusy, které se přirozeně vyskytují v podstatě již jen na Tchaj-wanu. Obvykle se podobají zhruba limetám a jsou velmi kyselé. Jak se jim říká?
Foto: Profimedia.cz
7. Unikátním ovocem jsou v japonském podání například také jahody. Ty mají v prefektuře Točigi dokonce svůj vlastní výzkumný ústav. Jak se jmenuje ve světě pravděpodobně nejznámější odrůda?
8. Předchozí otázky možná nebyly úplně triviální, ale o smrtelně jedovaté rybě, kterou si Japonci rádi vychutnají připravenou na různé způsoby, slyšel již určitě každý. Jmenuje se:
9. Co vám v každé správné japonské nálevně přinesou, když si objednáte jakitori nebo kušijaki?
10. A když už jsme v té hospodě, tak se z ní už nebudeme vzdalovat. Víte, jak se jmenuje okinawská pálenka, v níž je naložen had?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Exotické ovoce se sladkou chutí dálek. Znáte všechny jeho názvy?

Koktejl

KVÍZ: Muzicírující politici a hudebníci v politice

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám