Hlavní obsah

KVÍZ: Muzicírující politici a hudebníci v politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé působící ve vysoké politice mívají různé záliby a patří mezi ně i hudba. A někteří hudebníci mají naopak zase politické ambice. Víte, který politik nahrával ve studiích Abbey Road nebo kteří hudebníci se stali ministry? Vyzkoušejte své znalosti v našem kvízu.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden se svým jihokorejským protějškem Jun Sok-jolem

Článek
1. Který vysoký americký politik se na konci září předvedl jako zdatný hudebník i zpěvák, když přednesl bluesovou skladbu Hoochie Coochie Man, kterou v roce 1954 poprvé nahrál a proslavil Muddy Waters?
2. Nadšenými hudebníky však bývají i absolutně nejvyšší muži americké politiky, samotní prezidenti. Který z nich si zahrál na saxofon i v Praze?
3. Pozadu nechce zůstat ani Rusko. Víte, na který nástroj si zahrál Vladimir Putin, když v roce 2022 čekal na setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem?
4. Ve východní Asii je dlouhodobě nejpopulárnějším „hudebním nástrojem“ karaoke. Na recepci s americkým prezidentem Joem Bidenem to dokázal i jeho jihokorejský protějšek Jun Sok-jol. Kterou skladbu přednesl?
5. Ale najdou se i vysocí politici, kteří se v hudbě neorientují takřka vůbec. Ronaldu Reaganovi museli poradci až na poslední chvíli rozmluvit, že opravdu není dobré v kampani použít píseň:
6. Čas od času se objeví politik, který se hudbě nevěnuje pouze pro zábavu, ale na vcelku vysoké úrovni. Který z německých spolkových kancléřů nahrával dokonce v legendárních studiích Abbey Road?
7. A čas od času se naopak objeví hudebník, který začne s politikou. Patří mezi ně například Michal Prokop, jenž do politiky vstoupil krátce po sametové revoluci. Jak dlouho byl poslancem?
8. Známý hudebník Michael Kocáb byl dokonce přes rok ministrem. Kterou oblast měl ve své gesci od ledna 2009 do března 2010?
9. A dokonce dvojnásobným ministrem v Austrálii byl také člen jedné populární hudební skupiny. Které?
10. V letech 1993 až 2015 s jistými pauzami existovala rocková skupina The Presidents of the United States of America. A nešlo pouze o recesi, kapela zaznamenala úspěch prakticky po celém světě. Tipnete si, který jejich počin to dotáhl až na první místo hitparády časopisu Billboard v kategorii moderních rockových skladeb?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Politici, kteří dosáhli významných sportovních úspěchů. Znáte je?

Muži

KVÍZ: Non stop, Knoflíky lásky, Hurikán – znáte československé hity z osmdesátek?

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám