Hlavní obsah

Kuchař sepsal recepty posledních jídel před popravou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CROCKETT

Zbrusu nová kuchařka Briana Price nabízí skutečné unikátní lahůdky. Už samotné názvy některých jídel mohou sice spořádané občany odradit, chutnají prý však výtečně. Kniha s názvem Jídla, pro která se umírá shromažďuje 42 receptů posledních pokrmů, které si v minulosti vyžádali texaští odsouzenci na smrt před popravou.

Foto: Josefa Kubincová

Na Petrovy kameny se měly slétat čarodějnice z Moravy a Slezska, o mužích se moc nemluvilo, ale v procesech zahynuli i kněží

Článek

Mezi nejoblíbenější jídla podle Price patří šibeniční omáčka či rýže rigor mortis. "Někteří lidé si myslí, že si dělám legraci z vážné a pochmurné věci," řekl Price, který sám jako vězeň připravil 220 posledních jídel ve vězeňské kuchyni v Huntsville. "Ale nechci nikoho urazit."

Snaží se vydělat na odsouzených

Ale jeho recepty - třeba Opravdové vězeňské chili starého Jiskry, kde množství koření měří na volty - vyvolalo kritiku nejméně jedné skupiny na obranu práv vězňů.

"Hrabe se v bahně," řekla předsedkyně houstonské organizace Spravedlnost pro všechny Dianne Clementsová, podle které se autor snaží profitovat na zločinu na účet obětí.

Fascinace smrtí

Kniha, která má vyjít v březnu, pojednává nejen o jídle, ale zaměřuje se i na zkušenosti vězňů. "Je tam fascinace smrtí, morbidností, touha poznat odvrácenou stranu," řekl Price, který čerpal z vlastních zkušeností. Loni byl propuštěn po 14 letech, která si odseděl za únos švagra a sexuální napadení bývalé manželky.

Price není první, kdo se dotýká fascinace veřejnosti posledními jídly. Až do prosince texaské ministerstvo spravedlnosti na své webové stránce uvádělo každé poslední jídlo od znovuzavedení trestu smrti v roce 1982. Na stránce bylo 313 posledních jídel vyžádaných až do doby, kdy byl seznam po stížnostech zrušen.

"Zdá se, že poslední jídlo před popravou veřejnost přitahuje," řekla mluvčí texaského ministerstva Michelle Lyonsová. Price podle ní "rozhodně najde čtenáře".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám