Hlavní obsah

Jeptišky prodávají přebytky vína na internetu. Peníze poslouží na údržbu kláštera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeptišky z kláštera Sint-Catharinadal v nizozemském městě Oosterhout začaly před lety pěstovat víno a letos čekají tak dobrou úrodu, že loňský ročník prodávají přes internet. Mají totiž přebytek 64 tisíc lahví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Představená kláštera sestra Maria Magdalena řekla, že po loňském roce i letos očekávají skvělou sklizeň, kterou odhaduje na více než 60 tisíc lahví. Jedna lahev bílého nebo růžového cuvée stojí v přepočtu kolem 340 korun a zákazníci si mohou víno nechat poslat nebo si ho osobně vyzvednout v rozlehlém areálu kláštera z režného zdiva.

S propagací vína klášteru pomáhá místní iniciativa sdružující zemědělce Breda Maakt Mij Blij. Ti se spojili v době pandemie covidu-19, když měli všichni obtíže s prodejem produktů kvůli uzavřeným restauracím i hranicím. Tehdy se na iniciativu s prosbou o pomoc obrátily i řádové sestry. K jejich velkým odběratelům totiž patřila nizozemská letecká společnost KLM, ale s omezením cestování klesla i poptávka po víně.

Řádové sestry z kláštera Sint-Catharinadal degustují klášterní víno na snímku z roku 2019.

Jeptišky vinici založily v roce 2014 a s jejím obhospodařováním jim pomáhá asi 130 dobrovolníků. „Zvažovaly jsme i vaření piva, ale víno se nám zdálo vhodnější, protože má spojitost s Biblí a s Ježíšem,“ řekla médiím Maria Magdalena.

„Panuje mylná představa, že nizozemské víno není dobré. Ale v dnešní době je téměř vždy dobré a je to víno s příběhem,“ řekl spoluzakladatel zemědělské iniciativy Thibaud van der Steen.

Podle listu The Guardian klášteru chybějí prostředky na údržbu kláštera, takže výtěžek z prodeje vína by byl použit právě k tomuto účelu. Ovšem řádové sestry připouštějí, že pokud by se všechno víno nepodařilo prodat, rády si samy občas dají skleničku.

Opilá polská řeholnice zavinila nehodu, snažila se to zatajit

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám