Hlavní obsah

Japonec protestuje 25 let proti propuštění z práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonec Tecu Tanaka každé ráno usedá s kytarou před brány koncernu Oki, v němž kdysi pracoval. Protestuje proti svému propuštění ze zaměstnání před 25 lety. Od obdržení výpovědi ze dne 29. června 1981 přichází zhrzený zaměstnanec přesně v 8:00 a zpívá mírové písně, které sám složil.

Článek

Tanaka dostal padáka, když odmítl přeložení na jiné místo. Už předtím se zastával svých spolupracovníků, kteří se octli na dlažbě.

Nyní po svém bývalém zaměstnavateli požaduje omluvu a přiznání, že jej spolu se skupinkou sympatizantů vedení podniku šikanovalo. Kromě toho si má firma osvojit nediskriminační postupy řízení podniku. Sám se uvolil, že by dohlížel nad dodržováním nových pravidel, pokud jej společnost opět zaměstná.

Vedení podniku ale odkazuje na rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož byl postoj firmy v roce 1981 zcela oprávněný. Neoblomný Tanaka se však nevzdává. Jeho songy už poslouchali tři různí ředitelé a za tu dobu se v zemi vycházejícího slunce vystřídalo 13 premiérů.

Ženatý otec dvou dětí se teď živí jako učitel hudební výchovy. Dlouhá léta si na živobytí vydělával výukou angličtiny.

Podle japonského deníku jde o jednu z nejdelších protestních kampaní jednoho muže v dějinách Japonska. A to je co říct v zemi, kde se heslo "vše pro firmu" bere zcela vážně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám