Hlavní obsah

Indiana Jones uměleckého světa objevil dalších šest kradených obrazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemský soukromý detektiv Arthur Brand, kterému se přezdívá Indiana Jones světa umění, hlásí další úspěch. Poté, co se minulý měsíc do jeho rukou dostalo dílo Vincenta van Gogha ukradené v roce 2020, se nyní na své místo vrátí i šest obrazů, které zloději v září ukradli na radnici v Medembliku na severu Nizozemska.

Foto: AFP PHOTO / Arthur Brand, Profimedia.cz

Nizozemský soukromý detektiv Arthur Brand objevil šest kradených obrazů

Článek

V obou případech odcizená díla kdosi doručil Brandovi až domů, napsala agentura AFP. Detektiv profituje z toho, že jeho jméno je známé a že se v případě nalezení odcizeného obrazu často objevuje v médiích.

Ta začátkem září hojně informovala o van Goghově raném obrazu, který kdosi donesl až na práh Brandova bytu. Dílo v hodnotě tři až šesti milionů eur (74 až 148 milionů korun) zmizelo před třemi lety z muzea v Larenu, a i když se zloděje podařilo zadržet a odsoudit, obraz byl dál nezvěstný.

Tentokrát prý Brand doma v klidu sledoval fotbalový zápas, když na něj kdosi zazvonil a požádal o pomoc se složením nákladu. Ukázalo se, že oním nákladem jsou ukradené obrazy z Medembliku. Ty sice mají mnohem menší finanční hodnotu než vrácený van Gogh (kolem 100 tisíc eur, tedy téměř 2,5 milionu korun), ale majitel si jich cení mimo jiné proto, že mezi nimi je nejstarší známé zobrazení fríského krále Radboda, který žil v 7. století.

Na řadě jsou Dva smějící se chlapci

Už po krádeži v Medembliku Brand zlodějům vzkázal, že měli raději ukradnout kola, protože ta by se dala prodat, zatímco u známých obrazů je to téměř nemožné. „V některých případech zloději obrazy spálí, aby se zbavili důkazů, když je nedokážou prodat. Proto jsem velmi vděčný, že se rozhodli udělat správnou věc. Krádež je špatná, ale když to vrátíte, dá se leccos napravit,“ řekl Brand.

Nyní Arthur Brand své pátrání zaměřuje na obraz Franse Halse Dva smějící se chlapci (1627) v hodnotě 16 milionů eur (397 milionů korun), který v roce 2020 zmizel z malého muzea v Leerdamu. Za krádež byl v roce 2021 odsouzen stejný muž, který ukradl i van Goghovo dílo.

Detektiv našel ukradený Van Goghův obraz. Přinesli mu ho v tašce z IKEA

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám