Hlavní obsah

Europoslanci cestovali do Štrasburku, vlak je ale zavezl do disneylandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina poslanců Evropského parlamentu vyrazila z Bruselu na pravidelnou cestu vlakem na plenární zasedání do Štrasburku, ale místo toho se ocitla v disneylandu. Omyl v navigaci soupravy okamžitě vyvolal záplavu sarkastických vtipů, zvláště od kritiků pravidelného střídání dvou parlamentních sídel.

Foto: Profimedia.cz

Vlak v pařížském disneylandu (ilustrační foto)

Článek

Parlament si každý měsíc pronajímá zvláštní vlaky, které z bruselského nádraží přímo pod tamní budovou EP vozí poslance po téměř 800 kilometrů dlouhé trase přes Paříž do Štrasburku.

V pondělí 16. října se však vlak po zastávce na pařížském letišti omylem vydal do obřího zábavního parku sídlícího východně od francouzské metropole.

„Kde se sny stávají skutečností? Že by slogan Disneyho brzy převzal Evropský parlament?“ napsal na síti X jeden z parlamentních asistentů přítomných ve vlaku Emmanuel Foulon.

Většinu politiků a dalších lidí ve vlaku podle zdrojů listu Politico nechtěná zajížďka pobavila, někteří chtěli dokonce vystupovat a dožadovali se vstupenek na atrakce.

„Bohužel jsme nemohli vystoupit,“ citoval bruselský web jednoho z nejmenovaných činitelů EU, který prý během krátké zastávky na vlakové stanici u disneylandu zahlédl jeden z kolotočů známý jako Space Mountain.

Omyl se nakonec rychle vysvětlil, strojvedoucí podle svědků přešel na druhý konec soupravy a vlak dorazil do Štrasburku se zpožděním 45 minut.

Poslanci se dlouhá léta přou, zda má smysl stěhovat se každý měsíc na týden do Štrasburku.

Většina z nich to veřejně kritizuje jako drahý a neekologický přežitek, někteří hovoří o štrasburském sídle jako o předražené atrakci pro turisty. Francouzští politici však nechtějí nic měnit a bez souhlasu jejich země to nelze.

„Představa parlamentu EU jako kočovného cirkusu se každou chvíli stává reálnější,“ podotkl pařížský profesor evropského práva Alberto Alemanno.

Za pravdu mu dává i řada vtipů, které se ihned objevily na internetu. Podle jednoho strojvedoucí konečně objevil třetí sídlo europarlamentu, další tvrdí, že tam poslanci potají jezdí častěji.

Někteří poslanci se naproti tomu ozvali na obranu své instituce, která podle nich paralely se světem humorných kreslených postaviček nevyvolává. „Nejsme parlament Mickeyho Mouse,“ napsal německý zelený europoslanec Daniel Freund.

Politička z Virginie řeší lechtivý skandál. Vyšlo najevo, že za peníze streamovala sex s manželem

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám