Hlavní obsah

Dojemné loučení ve Windsoru: Poslední sbohem královně dali i její psi a poník

Královský pohřeb je plný rituálů a tradic, že by člověk mohl snadno přehlédnout hluboce lidská gesta, kterými se někteří loučili se zesnulou panovnicí. Jedním z těch nejdojemnějších bylo přivedení královnina oblíbeného ponyho a dvou psů, aby jí tato zvířata mohla dát symbolicky poslední sbohem.

Video: Reuters

 
Článek

Smuteční procesí pomalým krokem mířilo k hradu Windsor. V prázdném pásu mezi květinami stál osamělý muž se skloněnou hlavou. Po boku měl klisnu Highland ponyho jménem Emma, která měla na sedle položenu oblíbenou královninu šálu na vyjížďky.

Čtyřiadvacetileté zvíře bylo nejoblíbenějším koněm královny Alžběty, která právě na jeho hřbetě a ve společnosti svého hlavního podkoního, dvaasedmdesátiletého Terryho Pendryho, trávila spoustu svého volného času.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní podkoní s klisnou Emmou vzdávají hold zesnulé panovnici.

Pendry se svěřil, že naposledy na ponym seděla letos v červenci, dva dny předtím než vyrazila do Balmoralu. „Byla to čest a privilegium moci mít u sebe Emmu, když jsem se loučil naposledy s královnou,“ uvedl Pendry. „Královna Emmu zbožňovala a jezdila na ní přes dvacet let, takže bylo jedině správné, že tam Emma byla. A chovala se vzorně,“ dodal hlavní podkoní.

Pohřeb Alžběty II. obrazem: Král, princové, Kate s dětmi i Biden s Fialou

Zahraniční

Jestli se s něčím dá srovnat královnina láska ke koním, pak je to snad láska k jejím psům, zvláště k plemenu corgi. Královna je zbožňovala a psíci jí vždy dělali společnost, dokonce si jeden z nich zahrál v klipu k zahájení Londýnské olympiády v roce 2012.

Poslední dva corgi z kdysi početné královniny smečky, Alžbětě daroval princ Andrew se svými dcerami, aby jí dělali společnost po smrti prince Phillipa. Nyní se psíci zřejmě vrátí na panství Royal Lodge ve Windsoru, kde princ Andrew pobývá se svou bývalou manželkou Sarah, vévodkyní z Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám