Hlavní obsah

Díky za připomenutí, jak jsem stará! Královna Alžběta byla mistryní nezávazné konverzace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejenom státnické proslovy, mezi každodenní povinnosti královny Alžběty II. patřily během jejího sedmdesát let trvajícího panování i nezávazné konverzace, tzv. smalltalky. V nich se stala britská panovnice opravdovým přeborníkem a díky nim ze setkání s ní odcházeli lidé ohromeni a okouzleni.

Foto: Profimedia.cz

Z královny Alžběty vyzařoval zájem o vše. Alespoň tak dokázala působit na veřejnosti.

Článek

Jeden den mluvíte s nejvyššími státníky světa, abyste hned ten druhý mluvili s přednostou zapadlé stanice kdesi v Anglii. Většina lidí by v jednom či druhém případě (záleží na tom, zda vás baví víc politika nebo železnice) i přes všechno úsilí dala mimoděk najevo svůj nezájem či znuděnost.

Nikdy, nikdy nemluvila o sobě. Nikdy si na nic nestěžovala. Vždy se soustředila na druhou osobu a přednášela tak, jako by ji mé odpovědi opravdu zajímaly.
James Rosebush, úředník Bílého domu

Nikoliv tak královna Alžběta II. „Je nejlepším mistrem konverzace,“ svěřil se před lety v rozhovoru pro Business Insider James Rosebush, bývalý vysoce postavený úředník Bílého domu za Reaganova prezidentství.

V rozhovoru popisuje, jak jí kdysi předával počítač jako dar. „Co si myslíte o stále větším používání počítačů?“ vypálila ihned královna. Na večeři se zase živě zajímala, co Rosebush pije.

„Mohlo to být cokoliv. Triviální nebo důležité. Vždy to ale bylo zaměřeno na mě – jako kdybych já byl ten důležitý,“ uvedl Rosebush. „Nikdy, nikdy nemluvila o sobě. Nikdy si na nic nestěžovala. Vždy se soustředila na druhou osobu a přednášela tak, jako by ji mé odpovědi opravdu zajímaly,“ dodal.

K tomu dokázala přidat svůj suchý britský smysl pro humor. Když ji kanadský premiér připomněl, že je dvanáctým premiérem za její vlády před začátkem svého projevu, suše pronesla: „Díky, že jste mi připomněl, jak jsem stará.“

Při slavnostním krájení dortu k jejímu nedávnému jubileu na trůnu zase použila šavli. Po zdvořilém upozornění, že je k dispozici i nůž, odsekla s hranou podrážděností. „Já vím, že tam je. Ale takhle je to zajímavější.“

Ne vždy ji však všechna setkání byla po chuti a ne vždy měla náladu v konverzaci pokračovat. Proto měla se svými lidmi dohodnuté nenápadné signály pomocí pozice své kabelky. Když si ji přendala z jedné ruky do druhé, byl to signál, že si přeje konverzaci ukončit. V takovém případě někdo přispěchal a královnu odvedl za jinými povinnostmi.

KVÍZ: Jak dobře jste znali britskou královnu Alžbětu II.?

Koktejl

Ať už se však královna rozhovory bavila nebo ne, drtivá většina lidí ji brala za okouzlující a zvídavou dámu. Koneckonců i dle Alžběty II. toto byla jedna z jejích královských povinností. A zhostila se jí se ctí a grácií.

Reklama

Výběr článků

Načítám