Hlavní obsah

Děti Harryho a Meghan se staly princem a princeznou. Krok od titulu princezny je i vévodkyně Kate

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úmrtí královny Alžběty II. rovněž znamená, že některým členům královské rodiny se změní nebo přibudou tituly. Jde ale zatím pouze o předpokládanou záležitost. Některé nové tituly mohou členové rodiny odmítnout, či bude záležet na vůli nového krále.

BEZ KOMENTÁŘE: Král Karel III. s manželkou Camillou si prohlížejí květiny před Buckinghamským palácemVideo: Reuters

 
Článek

Princ Charles přestal být ve čtvrtek princem a stal se králem Karlem III. Tím přijde o titul vévoda z Cornwallu a rovněž o titul princ z Walesu. Zůstává mu titul vévody z Edinburghu a nezdá se pravděpodobné, že by si ponechal titul prince z Walesu.

Jeho manželka, vévodkyně Camilla, se nyní stala královnou chotí (v originále Queen Consort). Toto tradiční pojmenování se používá k odlišení titulu královny jako panovníka a pouhé choti panovníka.

Zajímavostí je, že titul král choť se v evropských monarchiích nepoužívá. Dříve platilo, že manžel královny se stal sám králem, nebo zůstal pouhým manželem, ale používal jiný titul, například princ. Tento titul využíval i princ Philip, manžel královny Alžběty II.

Princ William a vévodkyně Kate už začali používat druhý vévodský titul, který předtím patřil Charlesovi a Camille. William s Kate jsou tak vévodou a vévodkyní z Cornwallu a Cambridge.

Novým britským králem je Charles

Zahraniční

Lze očekávat, že stejně jako Královna Alžběta II. udělila kdysi Charlesovi titul princ z Walesu, daruje tento titul svému nejstaršímu synovi i nový král. Vévodkyně Kate by se tak stala princeznou z Walesu. Mimochodem, tento titul náležel i vévodkyni Camille, která ho ale neužívala s ohledem na to, že předtím titul používala Charlesova první manželka, princezna Diana. Kate rovněž obdrží Camillin skotský titul vévodkyně z Rothesay.

Ve chvíli, kdy se Charles stal králem, o titul prince z Walesu přišel. Tento titul se nedědí, může být udělen komukoliv. Nepředpokládá se však, že by ho Charles dal někomu jinému než Williamovi.

Princ Archie a princezna Lilibet

V době odchodu Harryho a Meghan z královské rodiny vyvolalo pozdvižení několik jejich vyjádření. Jedním z nich bylo i rozčarování, že jejich děti nedostanou titul prince a ochranu, která jim s titulem náleží.

Udělení královských titulů má však svá pravidla. Dle patentu Jiřího V. z roku 1917 mají na královský titul, tedy titul prince či princezny, automaticky právo děti a vnoučata panovníka. Mezi pravnoučaty má pak nárok na titul prince jen nejstarší mužský potomek následníka v přímé linii, v případě vlády Alžběty II. tedy princ George – syn prince Williama a vévodkyně Kate.

Britové truchlí za královnou. Záběry od Buckinghamského paláce a Balmoralu

Zahraniční

Děkujeme. Britský tisk se loučí s královnou

Zahraniční

Královna Alžběta II. v roce 2012 pak patentem udělila tituly dalším Williamovým dětem, princezně Charlotte a princi Lousiovi. V tomto případě se ale jednalo pouze o děti přímého následníka trůnu.

Teď, když je králem Karel III. a patent jeho dědečka je stále v platnosti, tituly prince a princezny náleží i Archiemu a Lillibet. Minulý rok se spekulovalo, že Meghan a Harry o tituly princů pro své děti nestojí. Král Karel III. by je mohl z řady princů vyjmout, musel by to však učinit speciálním patentem. Do té doby jsou Archie a Lilibet princem a princeznou.

Obě děti žádné tituly nemají. Archiemu byl sice udělen titul vévody z Dumbartonu, ale rodiče ho odmítli, neboť příliš připomínal slovo dumb, tedy hloupý.

Reklama

Výběr článků

Načítám