Hlavní obsah

Novým britským králem je Charles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Princ Charles je po smrti své matky Alžběty II. novým králem a hlavou státu Spojeného království a 15 zemí Commonwealthu. Bylo potvrzeno, že se stane králem Karlem III. Jeho manželka Camilla, dosavadní vévodkyně z Cornwallu, se stala královnou-manželkou. V pátek vystoupí Charles s projevem k národu.

Foto: Pool, Reuters

Princ Charles

Článek

Bývalý princ z Walesu se automaticky stal novým panovníkem v okamžiku, kdy zemřela královna Alžběta II., ale jeho korunovace se pravděpodobně uskuteční až za několik měsíců. Ještě ve čtvrtek ovšem přijmul ke své první královské audienci premiérku Liz Trussovou.

„Smrt mé milované matky, jejího veličenstva, je pro mě a pro všechny členy mé rodiny momentem největšího smutku. Hluboce truchlíme nad odchodem vážené panovnice a milované matky. Vím, že její ztrátu bude hluboce pociťovat celá země, Commonwealth a nespočet lidí po celém světě,“ uvedl v prvním oficiálním prohlášení nový král.

Vystupovat bude pod jménem Karel III.

Král Karel III. Panovník, který na trůn čekal nejdéle v britských dějinách

Evropa

Živě: Záběry od zámku Balmoral, od Buckinghamského paláce a z WindsoruVideo: Reuters/AP

Třiasedmdesátiletý Charles je následníkem trůnu od roku 1952, tedy čtyři roky po svém narození v Buckinghamském paláci.

Jeho dřívější titul princ z Walesu nyní pravděpodobně přejde spolu s několika dalšími tituly na jeho syna, prince Williama, vévodu z Cambridge.

První následník s vysokoškolským diplomem

Král Karel III. je nejstarším potomkem královny Alžběty II. a následníkem britského trůnu. Narodil se 14. listopadu 1948 jako Charles Philip Arthur George vévodovi z Edinburghu Phillipovi a následnici trůnu Alžbětě.

S narozením mu připadl titul prince z Edinburghu. V té době vládl jeho dědeček Jiří VI., Charles se zařadil na druhé místo v následnické linii za svou matku Alžbětu.

Má tři mladší sourozence – sestru Annu a bratry Andrewa s Edwardem. V únoru 1952 Jiří VI. zemřel, Alžběta se stala královnou a Charles ve třech letech povýšil na přímého následníka. Tuto pozici zastával nejdéle v britské historii – již přes 70 let.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

V roce 1958 obdržel titul Prince of Wales, který je vyhrazen nejvýše postavenému člověku v nástupnické linii. Jeho plný titul tak zní „Jeho královská Výsost kníže z Walesu“ (His Royal Highness Prince of Wales). Korunovace se ale konala až o 11 let později.

Charles absolvoval výcvik v námořnictvu i letectvu, studoval archeologii, od níž přešel ke studiu historie. V roce 1970 se v ní stal bakalářem na univerzitě v Cambridgi. Žádný předchozí následník trůnu vysokoškolský titul nezískal. O pět let později mu stejná škola udělila magisterský titul.

Manželství s Dianou

V roce 1981 se Charles oženil s Dianou Frances Spencerovou. Svazek s Dianou však za pevný nešlo označit, oba udržovali mimomanželské vztahy.

V roce 1992 vyšel životopis Diana: Její pravdivý příběh, v němž autor Andrew Morton zveřejnil informace o vztahu Charlese s vdanou Camillou Parkerovou Bowlesovou. S ní již chodil v 70. letech a zůstali si blízcí. Aféru podpořilo i zveřejnění nahrávek telefonátů mezi Charlesem a Camillou v bulvárním tisku o rok později.

Charles a Diana již v té době žili odloučeně a v roce 1996 se rozvedli. Diana zůstala velmi oblíbená zejména pro svou charitativní činnost. O rok později však zahynula v Paříži při autonehodě.

Druhé manželství

V roce 2005 se Charles oženil s Camillou Parkerovou Bowlesovou. Pro oba šlo o vstup do druhého svazku, místo církevního se konal občanský obřad. Královna Alžběta II. se jej nezúčastnila. Ze svého úřadu je hlavou anglikánské církve, která sňatek rozvedených lidí nepodporuje.

Svatba byla původně plánována na 8. duben, ale nakonec se o jeden den odložila, aby Charles mohl předtím jet na pohřeb papeže Jana Pavla II.

Camilla se rozhodla nevyužívat titul kněžna z Walesu, na který jako manželka knížete má nárok. Britové jej mají spojený s předchozí držitelkou Dianou. Místo toho je známá jako vévodkyně z Cornwallu podle dalšího Charlesova titulu.

Opakovaně také vyjádřila, že pokud se Charles stane králem, ona se nebude označovat za královnu. Místo titulu „queen consort“ (lze volně přeložit jako královna-manželka), který obvykle využívaly manželky vladaře, si vystačí jako „princess consort“. Obdobně manžel královny Alžběty II. Philip nebyl králem. Alžběta v roce 2022 vyjádřila přání, aby Camilla byla královnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám