Hlavní obsah

Američanka i ve 102 letech vede lekce cvičení pro seniory. Skončí, až bude stará

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jean Baileyová z Nebrasky je ztělesněním aktivního přístupu k životu. I ve svých 102 letech totiž vede lekce cvičení a provozuje další aktivity, které utužují dobré vztahy mezi seniory. Sedět u televize není nic pro ni, musí se pořád něčím zabývat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jean Baileyová žije již 14 let v samostatném bydlení pro seniory v Montaně v americkém státě Nebraska. Vždy žila aktivně, ale s příchodem koronaviru posunula svůj přístup ještě o úroveň výše. Začala totiž spolubydlícím předcvičovat jednoduché cviky a časem se z toho stala pravidelná událost.

Seniorky docházejí na Jeaniny lekce v 9:45 dopoledne. A to i přesto, že zařízení, kde všichni bydlí, podobné akce také provozuje. Ale Jean si všichni natolik oblíbili, že nemají problém si čtyřikrát týdně donést židle na chodbu a tam se pod jejím vedením půl hodiny protahovat.

Jean je ze všech obyvatel nejstarší a sama již musí používat chodítko, ale cvičení se věnuje naplno a podle svých slov nedá nic zadarmo ani ostatním. „Zkrátka chci, aby to dělali správně a zapojovali své svaly,“ vysvětluje. A dodává, že účelem jejích lekcí je jednoduchými cviky protáhnout všechny části těla.

„Když člověk nepoužívá svou mysl a tělo, tak k čemu tady je?“ vysvětluje Jean svůj aktivní přístup k životu. Vedle cvičení připravuje například také sladké pohoštění, pokud má některá z kolegyň narozeniny, a také se stará o květinovou výzdobu, protože kdysi pracovala také jako floristka.

Brzy mu bude 91 let, ale pořád jezdí „dvanáctky“ za volantem náklaďáku

Koktejl

Jean se narodila v roce 1921 v době hospodářské krize do těžkých poměrů, a tak ji rodiče ve třech letech dali do jiné rodiny, protože měli ještě další čtyři děti. Server The Washington Post uvádí, že v mládí pracovala jako modelka, po svatbě byla nějaký čas v domácnosti a pak začala pracovat s květinami. V roce 1989 jí zemřel manžel a později i jedno z jejích tří dětí. Dnes má také pět vnoučat a čtyři pravnoučata.

Nic ji nezastaví

Protože si prošla mnoha těžkostmi, vybudovala si pozoruhodný přístup k životu. „Je to ten nejmilejší a nejstarostlivější člověk, jakého znám,“ řekl provozní ředitel ubytovacího zařízení Sean Tran. Všichni si také pochvalují, že Jean dokáže stmelovat a má na svědomí výborné vztahy mezi obyvateli. „A nic ji nezastaví,“ dodal Tran.

A zastavovat nehodlá ani sama Jean. Recept na dlouhověkost nemá, přikládá to nejspíše zdravé stravě a právě aktivnímu životu. Vysedávání u televize pro ni není, musí se pořád něčím zabývat. „Bůh na mě asi ještě není připravený,“ odhaduje. Sama stále zvládá i různé domácí práce jako praní nebo žehlení.

A tak i do budoucna hodlá stále cvičit se spolubydlícími na chodbě a starat se o květinovou výzdobu. „Skončím s tím, až budu stará,“ uzavírá vitální Jean Baileyová.

Osmdesátník hraje počítačové hry už 45 let

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám