Hlavní obsah

Osmdesátník hraje počítačové hry už 45 let

David Bradford z anglické vesničky Banwell se s videohrami poprvé setkal už koncem sedmdesátých let a od té doby jej tato vášeň neopustila. Stále drží krok s dobou, a tak se dokonce chystá své hraní streamovat.

Osmdesátník hraje od 70.let minulého století videohry, teď se chce stát streameremVideo: AP

 
Článek

Davidu Bradfordovi je již 81 let a má čtyři děti a pět vnoučat. Přesto přinejmenším přístupem k počítačovým hrám vykazuje známky značného mládí. Stále dokáže hrát dlouho do noci, až mu dokonce manželka musela stanovit večerku. David totiž má rád válečné hry a kvůli hlasité střelbě jeho žena nemůže spát. A každý večer to prý u nich doma vypadá jako ve válečné zóně.

David objevil kouzlo videoher již v roce 1978. Tehdy pracoval jako řidič náklaďáku a při pauzách pak na čerpacích stanicích nebo v restauracích utrácel drobné u mincových automatů. Jako první hru si podle svých slov vyzkoušel legendární Space Invaders, jednu z největších herních klasik všech dob.

V devadesátých letech pak přešel k domácím konzolím, když si do rodiny pořídili Nintendo 64 a dodnes možná nejlepší hru s Jamesem Bondem GoldenEye. A později pak zakotvil u hraní na počítači.

Dříve často hrál se svými dětmi, ale ty od té doby již značně odrostly, a tak dnes pořádá herní seance s vnoučaty.

Stoletý muž cvičí hodiny v posilovně. Považuje to za lepší než léky

Muži

Davidova herní vášeň naplno propukla v roce 2002 u hry Medal of Honor, ve které podle jeho syna začal spatřovat nové výzvy. David mladší také prozradil, že jeho otec dokonce dostal od provozovatele serveru dočasný zákaz online hraní. „Správce serveru nemá rád, když ho někdo poráží,“ vysvětlil.

Do důchodu nikdy nepůjde

Hry jsou pro Davida staršího nejen vášní a zábavou, ale také způsobem, jak relaxuje. Stále totiž na částečný úvazek pracuje jako operátor v továrně.

Ani v pokročilém věku jej tak zápal pro hry neopouští, právě naopak. Sice není moc zdatný v nových technologiích, ale s tím mu vždy pomůže syn. Proto chce naskočit i na vlnu populárního streamování. „Hodně fanoušků mě totiž prosí, abych začal své hraní vysílat,“ naznačuje herní veterán, že nesedí jen u svého počítače, ale také čile komunikuje s komunitou.

„Do herního důchodu zkrátka určitě nikdy neodejde,“ uzavírá jeho syn.

Brzy mu bude 91 let, ale pořád jezdí „dvanáctky“ za volantem náklaďáku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám