Hlavní obsah

Adoptovaný syn se po 58 letech setkal se svou biologickou matkou

Timothyho Welche si náhradní rodiče vzali, když mu bylo pouhých šest týdnů. Trvalo to dalších 58 let, než se poprvé setkal se svou biologickou matkou. Porodila ho v nízkém věku, čemuž nepřály tehdejší společenské poměry.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Devětapadesátiletý učitel z Londýna Timothy Welch prožil spokojený život. Věděl, že je adoptovaný, ale nikdy neměl potřebu hledat své skutečné rodiče. To se však změnilo v roce 2020, kdy zemřela jeho adoptivní matka Eunicé, otec Bill odešel ještě o dva roky dříve.

„Nemohli mít vlastní děti, a tak mě adoptovali, bylo jim tehdy 36 let,“ popisuje Timothy, jak se dostal do rodiny, v níž podle svých slov měl skutečně šťastný život. „Ale když moji adoptivní rodiče zemřeli, začal jsem celý svět vnímat jinak,“ vysvětluje, jak ho napadlo začít hledat ty skutečné.

Timothy Welch se po 58 letech setkal se svou biologickou matkou.

S hledáním mu pomohly sociální sítě a zejména Penny Greenová, která na Facebooku provozuje skupinu pro lidi, kteří se narodili v domově pro mladé matky The Haven ve městě Yeteley. Timothy totiž ze starých fotografií zjistil, že se narodil právě tam.

Matka s dcerou se shledaly po 80 letech, přispěl k tomu brexit

Koktejl

Svobodné matky to v šedesátých a sedmdesátých letech v Anglii neměly vůbec lehké. Obecně se za nejlepší považovalo, když šly porodit do nějakého podobného zařízení, jako byl The Haven, a následně jim byly děti odebrány, nezřídka vynuceně, a nabídnuty k adopci.

A netýkalo se to jen mladých dívek, například matce Penny Greenové bylo v té době již 36 let, ale nebyla vdaná. Podle dostupných odhadů se v The Haven mezi roky 1945 a 1970 takto narodilo kolem 1800 dětí.

Timothy Welch se svými adoptivními rodiči

Timothy je přesvědčen, že se rovněž stal obětí nucené adopce: „Matka neměla na výběr, zejména pokud chtěla dál pracovat. Jak by mě uživila, kdyby neměla práci?“

S pomocí Penny Greenové začal Timothy pátrat na úřadech a v matrikách a na podzim loňského roku se konečně mohl setkat se svou biologickou matkou June a jejím současným manželem Michaelem. A seznámil se také se dvěma mladšími bratry Gregem a Chrisem i jejich rodinami.

Hledání nekončí

„Bylo to emotivní, ale zároveň úplně přirozené,“ popsal Timothy první setkání s June. „Mluvili jsme o různých věcech, ale nejvíc mě bavilo se na ni dívat a vnímat, jaká je.“ Od té doby přidává další střípky do své životní mozaiky.

Mimo jiné se dověděl, že June bylo 18 let, když se narodil, a že zhruba o rok dříve porodila ještě jednoho syna, kterého však od té doby neviděla. A také že jeho otec byl Íránec, s nímž June na začátku šedesátých let prožila krátký románek.

Timothy se nyní s nadšením poznává se svou skutečnou rodinou. Úspěšným shledáním však jeho úsilí nekončí. Dal si totiž za cíl vypátrat i svého biologického otce a staršího bratra.

Přes deset let neslyšela o synovi a považovala ho za mrtvého. Před Vánoci ho našli v nemocnici

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám