Článek
Varné typy brambor a na co je použít
Dle určeného zpracování se brambory dělí na tři základní varné typy označené písmeny A, B a C. Výběr toho správného typu je pro chutné brambory a jejich variace základ. Čím více škrobu obsahují, tím vhodnější jsou spíše na kašovité pokrmy. Pokud je obsah škrobu naopak nižší, hodí se především jako příloha nebo také do salátu.
Brambory typu A
- Tento typ brambor se využívá zejména při přípravě salátů, ale také jako příloha. Tyto brambory jsou i po uvaření pevné a nerozvaří se, nemusíte se tedy bát je nechat v hrnci o něco déle. Zpravidla bývají menší, kulatější a jen velmi slabě moučnaté. Vaří se obvykle ve slupce, která se oloupe až po uvaření.
Brambory typu B
- S tímto typem se patrně v kuchyni setkáte nejčastěji, je totiž díky své polopevné struktuře univerzální a také ideální jako klasická příloha. Tyto brambory jsou po uvaření mírně moučnaté a hodí se ke šťouchání, do salátů, gulášů i polévek. Mohou se také restovat a obvykle se vaří ve slupce.
Brambory typu C
- Poslední typ brambor využijete zejména na kaše, jelikož se díky vysokému obsahu škrobu rozsypávají a moučnatí. Brambory typu C nejsou v obchodech příliš obvyklé. Dají se z nich kromě kaší uvařit také bramboráky či hranolky. Tento typ se vaří již bez slupky.
Jak správně uvařit brambory
Brambory jsou samy o sobě velmi rozmanitý pokrm, jelikož se dají připravit na mnoho způsobů. Mezi nejběžnější patří kromě klasických vařených brambor také bramborová kaše, salát, americké v troubě, na loupačku nebo také bramboráky. Obecně jsou brambory velmi bohaté na tělu prospěšné látky jako jsou vitaminy B a C nebo také zinek, hořčík, železo a draslík.

Klasické přílohové brambory
- Ať už se rozhodnete brambory vařit ve slupce nebo bez, důkladně je očistěte a odstraňte klíčky, které obsahují škodliviny. Nemusíte se ovšem bát, ublížit vám mohou pouze při konzumaci většího množství. Při výběru brambor byste měli myslet také na jejich velikost. Brambory podobných rozměrů se totiž uvaří zhruba stejně rychle a nenarazíte tak na problém. Chcete-li brambory vařit krájené, naporcujte je na stejně velké kousky.
- Brambory vkládejte ideálně až do vroucí osolené vody, jelikož tím zkrátíte dobu jejich vaření, čímž si zachovají větší obsah vitaminu C. Množství vody stanovte tak, aby akorát pokrývalo vršky brambor. Přidat můžete také kmín.
- Nyní hrnec přiklopte a chvíli nechte brambory povařit na nejvyšší teplotu či plamen. Poté stupeň snižte či oheň stáhněte a nechte je jen mírně probublávat. Doba vaření se liší dle velikosti a typu brambor a obvykle se pohybuje mezi 10 a 30 minutami. Nejčastěji ovšem 10 minut bohatě stačí. Po uplynutí této doby si vyberte jeden brambor a vidličkou zjistěte, zda je uvařený. Pokud ano, vodu ihned slijte, ať se brambory zbytečně nerozvaří a zachová se co nejvíce vitaminů. Brambory pak nechte bez pokličky, aby nezlojovatěly.
Americké brambory
- Tato příloha je velmi jednoduchá, ale zato vděčná a chutná. Brambory samozřejmě opět důkladně omyjeme a očistíme a poté neloupeme, pouze nakrájíme na měsíčky. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 °C. Jakmile máme brambory připravené, rovnoměrně je rozprostřeme na plech, posypeme oblíbeným kořením a zakapeme olejem. Můžete buď koupit koření přímo na americké brambory, nebo smíchat například česnek, papriku, oregano a sůl. Je jen na vás, zda kořením brambory posypete přímo na plechu či si ho připravíte vedle v misce a brambory v něm obalíte.
- Pak už jen vložte plech do předehřáté trouby a na 200 °C pečte zhruba 20-30 minut, dokud nebudou měkké a na povrchu zlatavé. Můžete je podávat jak samotné, tak s masem.



