Hlavní obsah

Jak uvařit perfektní rýži? Tipy a triky, které vám zaručeně pomohou

I když je základní přílohou mnoha pokrmů, uvařit opravdu chutnou rýži může být někdy umění. Existují totiž různé druhy rýže, z nichž každý vyžaduje trochu jinou přípravu.

Foto: Envato Elements

Rýže basmati (ilustrační foto)

Článek

Na první pohled se sice může zdát, že uvařit perfektní rýži je téměř nadlidský úkon, ale v tomto článku najdete několik základních rad a tipů, díky kterým se vaření rýže stane hračkou. Existuje mnoho způsobů, jak a v čem rýži vařit, a záleží také na tom, jaký pokrm z ní připravujete a především jakou rýži máte. Jakmile si však tyto tři základní otázky ujasníte, stačí se řídit pravidly a vaše rýže už nikdy nebude rozvařená či příliš tvrdá. A to nehledě na to, kde a v čem ji uvaříte.

V čem a jak rýži připravit

Hrnec

Nejosvědčenějším způsobem je starý dobrý hrnec. Vyberte takový, který je spíše mělčí a se širokým dnem, aby byla rýže krásně nadýchaná. Máte-li hrnec se silnějším dnem, zvolte ideálně ten, jinak budete muset rýži hlídat, aby se vám nepřipálila.

K přípravě rýže budete potřebovat pouze vodu, olej, sůl a samozřejmě samotnou rýži. Na jeden díl rýže spotřebujte jeden a půl dílu vody. Na odměření můžete využít například obyčejný hrnek – chcete-li uvařit jeden hrnek rýže, zalijte ho jedním a půl hrnkem vody. Než však rýži začnete připravovat, pořádně ji propláchněte vlažnou vodou, jelikož bývá chemicky ošetřována. V proplachování pokračujte, dokud se voda nezbaví mléčného zbarvení. Nevíte-li si rady s množstvím rýže: průměrný strávník sní zhruba 80 gramů.

Nyní se tedy můžete konečně vrhnout na samotné vaření. Než do hrnce nalijete vodu, rýži orestujte. V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm rýži za stálého míchání chvíli opražit. Až začnou zrnka rýže odskakovat a rozvoní se po kuchyni, je čas přidat vodu. K ní pak přisypte ještě sůl (dle množství rýže) a promíchejte. Teď už jen přiklopte pokličkou a nechte nad mírným plamenem (či na mírný stupeň) zhruba 15 minut dusit, aby se voda vsákla. Pokud nemusíte, pokličku až do konce vaření neodklápějte, mohla by totiž ztratit svou nadýchanost. Teprve po 15 minutách pokličku odklopte, rýži promíchejte vidličkou a můžete podávat.

Rýžovar

Rýžovar může být skvělým pomocníkem a dnes se již stává nedílnou součástí mnoha kuchyní. Vaření rýže v rýžovaru je mnohem snazší než v klasickém hrnci, jelikož nemusíte rýži vůbec hlídat a ani řešit, jakou konzistenci potřebujete.

Postup přípravy je obdobný jako v případě hrnce. Nejdříve rýži propláchněte vlažnou vodou. Do vyjímatelné nádoby nasypte požadované množství rýže a tu osolte, případně přisypte oblíbené koření. Poté rýži zalijte vodou, opět zde platí poměr 1:1,5 – tedy na jednu odměrku rýže jeden a půl odměrky vody. Nyní vše pouze promíchejte, přikryjte pokličkou a můžete rýžovar zapnout. Ten se po několik následujících minut o vše postará.

Jakmile se všechna voda z hrnce odpaří, je hotovo. Rýžovar se sám přepne do ohřívacího režimu a dalších několik hodin dokáže rýži udržet chutnou a sypkou.

Mikrovlnná trouba

Velmi rychlý a jednoduchý způsob, jak rýži uvařit, představuje nádoba do mikrovlnné trouby. Požadované množství propláchneme a nasypeme do speciální nádoby určené do mikrovlnky. Přilijeme vodu tak, aby stála zhruba 2 cm (na první článek prstu) nad rýží a osolíme či dokořeníme. Poté přiklopíme určenou pokličkou či případně fólií a vložíme do mikrovlnné trouby.

Nyní ovšem nastává ta pravá alchymie. Háček je totiž v tom, že každá mikrovlnná trouba je jiná, proto existují různé názory na to, jak dlouho a na jaký stupeň rýži vařit. Každý si asi zkrátka musí najít svůj způsob, který mu vzhledem k mikrovlnce vyhovuje. Pro začátek můžete zkusit nejdříve 5 minut na nejvyšší výkon a pak ještě 7 minut na poloviční. Poté stačí nechat rýži dalších zhruba 5 minut zakrytou a můžete podávat. Pod nádobu si buď předem dejte papírové utěrky, nebo po dovaření otřete vnitřek mikrovlnky po stékající vodě z poklopu. Vařit rýži v mikrovlnce je tedy rychlé, levné a bezstarostné, ale nejdříve musíte vychytat dobu a stupeň vaření.

Jakou rýži vybrat?

Kromě správného výběru nádoby je také důležité zvolit vyhovující druh rýže. Těch je údajně přes 8000 a mezi ty nejběžnější patří rýže jasmínová, basmati, natural, arborio, carnaroli, červená nebo také sladká. Odrůdy se na první pohled liší především tvarem, barvou a chutí. Mají samozřejmě také rozdílné složení a obsah živin.

Jasmínová

  • Rýže jasmínová se pěstuje v Thajsku a hojně se využívá i v čínské kuchyni. Společně s basmati patří mezi dlouhozrnné druhy, které jsou u nás nejvíce využívané. Tato rýže lepí, takže se hodí především k omáčkám, ale dá se připravit i na sladko. Je lepší ji kombinovat s méně výraznými druhy mas, jako je například kuřecí či krůtí, jelikož rýže má sama o sobě výraznější květinovou vůni i chuť. Chutnat vám bude také v kombinaci s jakoukoliv zeleninou. Jasmínová rýže je uvařená zhruba za 15 minut.

Basmati

  • Jak již bylo řečeno, basmati se také řadí mezi dlouhozrnné druhy rýže a roste v Indii či Pákistánu. Je charakteristická příjemnou oříškovou chutí a nelepivou, sypkou konzistencí. Využijete ji především jako přílohu ke smaženému masu či zelenině a vlastně ke všem pokrmům, které se podávají bez omáčky.
  • Chcete-li zhubnout, basmati má nízký glykemický index, takže vás dokáže zasytit na delší dobu. Výhodná je také její rychlejší příprava, která trvá zhruba 10 minut.

Arborio

  • Arborio se řadí mezi kulatozrnné odrůdy a na první pohled ji poznáte podle oblých, kratších zrnek. Vyznačuje se především vyšším podílem škrobu, díky kterému je po uvaření lepivá s krémovou konzistencí. Vhodná je tedy zejména na přípravu rizot či kaší a nákypů. Pěstuje se především na území Itálie. Méně známou kulatozrnnou odrůdou je Carnaroli, která se Arborio svými vlastnostmi velmi podobá. Tyto odrůdy je lepší vařit ve větším množství vody, kterou vstřebávají. Můžete také postupně dolévat.

Natural

  • Rýži natural najdeme také pod názvem „hnědá“ kvůli jejímu zbarvení. Nejedná se přímo o odrůdu rýže, jelikož se vyznačuje pouze zrnky, které nebyly zbaveny povrchové vrstvy a jsou tedy oloupaná pouze částečně. Díky tomu je bohatá na velké množství důležitých živin, prospěšných látek a vlákniny. Řadí se tedy mezi nejzdravější druhy rýže. Její velkou nevýhodou ovšem zůstává doba přípravy, jelikož se vaří 60 minut při mírné teplotě.

Červená

  • Jak název napovídá, tato rýže vyniká svým červenohnědým zbarvením a ořechovou vůní. Jedná se o neoloupanou krátkozrnnou odrůdu, a tudíž bohatou na vitaminy a vlákninu. Červená rýže je po uvaření tvrdší, pevnější a křupavá. Často se právě pro tyto vlastnosti podává ve spojení s jasmínovou rýží (v poměru zhruba 1:4), se kterou tvoří zajímavou kontrastní kombinaci.

Parboiled

  • Parboiled opět nepatří přímo mezi odrůdy, jedná se totiž spíše o formu zpracování. Ta spočívá ve speciální úpravě zrnek pomocí páry, kdy se vitaminy a minerály dostávají z povrchu dovnitř. Její největší výhodou je tedy vyšší obsah vlákniny a to, že se nerozvaří a nelepí.
Související témata:

Výběr článků

Načítám