Hlavní obsah

Zrcadla musela ze školních záchodů zmizet. Kvůli TikToku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Graham

Studenti věčně zírající do displejů chytrých telefonů jsou bohužel smutnou realitou dneška. Mladí tráví se svými vrstevníky více času v kyberprostoru než v reálném světě. Situace v jedné střední škole v americkém státě Severní Karolína došla tak daleko, že se její vedení rozhodlo odstranit zrcadla na záchodech, aby se žáci nemohli snadno natáčet na TikTok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vymklo se to naprosto kontrole. Studenti si domlouvali schůzky na záchodech, aby mohli natáčet taneční klipy na TikTok,“ popsala nedávnou praxi učitelka Lisa Rodriguezová-Davisová.

Studenti se podle ní přes zrcadla buď přímo natáčeli, nebo je využívali k tomu, aby sami sebe sledovali, jak vypadají v záběru. Telefon přitom měli opřený na umyvadle pod zrcadlem a své vystoupení zařízením natáčeli.

Americké školy žalují Instagram a TikTok. Kvůli zdraví dětí

Internet a PC

Právě to vedlo podle serveru Business Insider vedení střední školy ve městě Graham k tomu, aby byla zrcadla zcela zakázána a demontována.

„Studenti navštěvují toaletu v průměru třikrát až čtyřikrát denně, aby mohli natáčet videa. Někteří dokonce žádali, aby byly prodlouženy přestávky,“ vysvětlila škola rodičům v dopise zaslaném minulý týden, proč nechala zrcadla odstranit.

„Účinek se dostavil okamžitě. Děti přestaly záchody využívat tak často a začaly trávit více času o přestávkách venku,“ pochvaloval si v reportáži místní televize WFMY přijaté opatření Les Atkins, zástupce školského okresku Alamance-Burlington, do kterého zmiňovaná škola spadá.

Boj proti mobilům a sociálním sítím

Boj proti využívání chytrých telefonů a sociálních sítí dětmi v USA nabírá v posledních měsících na síle. Vloni například skupina veřejných škol různých úrovní v americkém městě Seattle zažalovala technologické giganty provozující sociální sítě TikTok, Instagram, Facebook, YouTube a Snapchat.

Tyto platformy totiž podle žaloby „nesou zodpovědnost za krizi mentálního zdraví mezi mladými lidmi“.

„Žalovaná strana úspěšně zneužila zranitelné mozky dospívajících. Desítky milionů studentů v zemi lapila v kolotoči nadměrné konzumace obsahu, který je často škodlivý, cynický a vzbuzuje zášť,“ stojí v žalobě spolku Seattle Public Schools.

Ještě dál zašel vloni na jaře stát Florida. Ten přijal zákon, který do státních školských okrsků vyžaduje zavedení pravidel proti používání mobilů během vyučování. Vedení škol v okrese Orange bylo ještě přísnější, žákům zakázalo telefony používat po celou dobu, kdy jsou ve škole.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Zákazy se množí. Školám v USA dochází trpělivost s mobily dětí

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám