Hlavní obsah

Hledání nových kamarádů přes internet má podle vědců většinou šťastný konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes všechny děsivé historky o internetových predátorech pátrajících v online prostředí po dětech, které by mohly vylákat na schůzku a zneužít, končí seznamování se s novými kamarády z internetu v reálu šťastně. Vyplývá to z nového výzkumu brněnské Masarykovy univerzity. Odborníci se v něm dotázali na zkušenosti se seznamováním přes internet 2500 školáků z Česka ve věku od 11 do 16 let.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Zhruba 85 procent z nich uvedlo, že setkání s internetovou kamarádkou či kamarádem naplnilo, či dokonce předčilo jejich očekávání.

Riziková setkání jsou spíše vzácná
Vojtěch Mýlek, FSS MU

„Z výsledků výzkumu vyplývá, že osobní setkání dospívajících s lidmi z internetu jsou bezproblémová. Riziková setkání jsou spíše vzácná, ale bohužel se dějí. Opatrnost je tedy na místě. Na druhou stranu není třeba dětem schůzky s přáteli z internetu zakazovat. Chce to o věci mluvit,“ vysvětlil pro Novinky autor studie Vojtěch Mýlek z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

K nejmladší generaci takové seznamování patří

Zdůraznil, že spíše nepříjemných bylo 6,5 procenta setkání a velmi nepříjemných jen 1,5 procenta schůzek. Nepříjemné setkání neznamená rovnou sexuální útok či agresivní jednání. Může jít o schůzky, na nichž si kamarádi z internetu neměli co říct nebo které byly nudné.

Pozor na wokefishing, nebezpečnou techniku online seznamování

Vztahy a sex

Odborníci rodičům radí v první řadě to, aby přijali, že seznamování přes internet s novými lidmi neodmyslitelně patří k nejmladší generaci. Narazí na sebe při společném hraní nejrůznějších her, popřípadě v nejrůznějších diskusních fórech, kdy postupně vystoupí z anonymity. Podle vědců z výzkumu vyplývá, že internet není plný sexuálních predátorů.

„Měli bychom se s dospívajícími o seznamování se s přáteli z internetu otevřeně bavit a probírat s nimi, jak to dělat bezpečně, a ne jim seznamování a osobní setkání zakazovat,“ shrnul Mýlek. Školáka lze na schůzku s kámošem ze hry doprovodit a ověřit si přitom, kdo vlastně na setkání přišel. Rodiče prý budou ve většině případů spíše mile překvapeni.

Opatrnost je nutná vždy

Setkání s někým z internetu už zažila téměř polovina školáků ve věku 15 až 16 let a pětina dětí od 11 do 12 let. Počet těchto kontaktů bude přibývat. Motivy k setkání jsou přátelské – chtějí si popovídat a někoho nového poznat. Z výzkumu plyne, že na schůzku obvykle dorazí jen o něco málo starší či mladší vrstevník. Setkání s dospělými jsou naprosto ojedinělá.

Podtrženo a sečteno: na takovou schůzku přijde v naprosté většině případů člověk, jehož věk i pohlaví je skutečně očekáváno. Panuje všeobecný názor, že lidé při tomto seznamování o sobě lžou, staví se do lepšího světla a mnohé nepříjemné věci o sobě tají, což se ale nepotvrdilo.

Podle Mýlka je nejvhodnější si dát se schůzkou s kamarádem z internetu na čas. Platí totiž, že čím déle se dvojice z hraní online her, nejrůznějších diskusí a dalších aktivit na internetu zná, tím příjemnější je schůzka – a tím větší je i šance na získání opravdového nevirtuálního kamaráda.

Studie vznikla ve snaze zbavit téma seznamování se přes internet některých vžitých nepravd a získat jasné podklady k tomu, jak s tímto fenoménem pracovat dál, aby hledání přátel přes internet vždy končilo jen šťastně.

Chatují si s vnuky, stahují aplikace. Zájem seniorů o moderní technologie roste

Internet a PC

Reklama

Související témata:
Seznámení přes internet

Výběr článků

Načítám