Hlavní obsah

Zadarmo to už nepůjde. Poplatek za používání Twitteru bude 23 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uživatelé, kteří se budou chtít přihlásit na síť X (dříve Twitter), budou muset zaplatit. Majitel této internetové platformy Elon Musk se totiž chystá zcela zrušit bezplatný přístup, jak upozornila agentura Reuters. Zavedení poplatku má být ale jen symbolické, činit by mělo ročně pouhý dolar (23 Kč).

Foto: repro Twitter

Nové logo Twitteru

Článek

Podobně jako u YouTube mají také na síti X lidé v současnosti na výběr. Buď přistupují na síť zcela bezplatně, nebo využívají výhod placeného členství. Do budoucna však mají zůstat pouze placené účty.

Agentura Reuters informovala o plánech na zpoplatnění uživatelských účtů před měsícem. Nyní to oficiálně potvrdili i zástupci platformy X, kteří nový model předplatného budou testovat v různých zemích.

Základní předplatné se jmenuje „Not A Bot“ a pro síť X nemá být primárně zdrojem peněz. Sloužit má v boji proti armádě botů, které svými příspěvky zaplavují tuto sociální síť.

„Je to jediný způsob, který mě napadá, jak bojovat s obrovskými armádami botů, protože takového bota si pořídíte za desetinu penny. Takové systémy pak zaplňují účty otravným spamem, šíří nenávistný obsah, nebo se dokonce pokoušejí ovlivnit volby,“ prohlásil již dříve Musk podle serveru DigitalTrends.

Zavedení byť jen minimálního poplatku podle něj způsobí, že se boti již nebudou vyplácet. „Pro každého bota by totiž musela být zaregistrována nová platební metoda, což pro jedince, kteří zřizují automatizované účty, bude představovat další velké omezení,“ konstatoval majitel sítě X.

Na Twitter jen za peníze. Musk chce zpoplatnit přístup všem

Internet a PC

Poplatek se bude v jednotlivých zemích lišit v závislosti na směnném kurzu, v základu by měl ale činit již zmiňovaný dolar za roční předplatné. V přepočtu za 23 Kč pak uživatelé získají možnost zveřejňovat příspěvky, přeposílat či citovat příspěvky jiných uživatelů apod. Půjde tedy o zcela základní funkce.

Bez předplatného by uživatelé měli mít i nadále možnost v podstatě jen nahlížet na zprávy ostatních, nikoliv je komentovat.

Test aktuálně probíhá na Novém Zélandu a Filipínách. Jak dlouho bude test probíhat a kdy bude předplatné „Not A Bot“ rozšířeno i do dalších částí světa, není zatím jasné.

Anketa

Byli byste ochotni platit 23 Kč ročně za používání sítě X?
Ano
24,5 %
Ne
71,2 %
Ještě nevím
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10901 čtenářů.

Navždy zdarma? Vydrželo to rok…

Ještě v polovině loňského roku se přitom americký multimiliardář dušoval, že sociální síť bude vždy zdarma.

„Twitter bude pro běžné uživatele vždy zdarma, ale pro komerční či vládní uživatele tu možná budou mírné náklady,“ prohlásil Musk jen pár měsíců předtím, než začal tuto sociální síť oficiálně vlastnit.

V současnosti má pro běžné uživatele síť X pouze jedno předplatné, zvané Premium, to vzešlo z předchozí služby Twitter Blue. Případné zájemce vyjde na 115 dolarů ročně (2629 Kč).

Po zaplacení této sumy uživatelé získají některé prémiové funkce, jako je například možnost editování příspěvků, prioritní hodnocení v konverzacích a vyhledávání, možnost vytváření delších příspěvků a formátování textu, a zároveň se jim také zobrazuje méně reklam.

Očekává se, že předplatné pro všechny uživatele bude výrazně levnější. Podrobnosti o tom, kolik bude předplatné nakonec opravdu stát a kdy přesně bude spuštěno, však Musk odmítl sdělit.

Sociální sítě chtějí zavést poplatky za používání

Internet a PC

Reklama

Související články

Netflix se chystá zdražit předplatné

Streamovací platforma Netflix chystá změnu, která uživatelům velkou radost neudělá. Podle zdrojů listu The Wall Street Journal (WSJ) se americký podnik chystá...

Výběr článků

Načítám