Hlavní obsah

Z dětí si udělali dobrý byznys. Illinois donutí rodiče platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Springfield

Videa na internetu se těší stále větší popularitě. Není proto divu, že se tvorbě věnují stále mladší a mladší jedinci. Na videích s dětmi ale často vydělávají jen jejich rodiče, což se nyní rozhodli zákonodárci v americkém státě Illinois změnit. Podle nového právního předpisu se totiž budou muset rodiče s dětmi o příjmy rozdělit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V řadě amerických států je již vyžadováno, aby rodiče odkládali část příjmů svých dětí, když se jejich ratolesti objeví ve filmech, seriálech nebo televizních pořadech. Na tvorbu v prostředí internetu však zákony zatím nemyslí.

Změna legislativy je podle zákonodárců proto nevyhnutelná, právě proto v Illinois jako v prvním americkém státě na novém právním předpisu pracují. Platný by měl být dle očekávání v průběhu příštího roku.

„Díky sociálním sítím dnes mohou vydělávat nemalé peníze už i děti. Této příležitosti se celá řada rodičů chopila. Inkasují však peníze, zatímco jejich ratolesti pracují v digitálním prostoru a nezískají prakticky nic,“ burcoval podle serveru Mashable senátor ze státu Illinois David Koehler.

Závislost na sociálních sítích? Počet ohrožených dětí v Česku roste

Internet a PC

Zákon navrhl 15letý mladík

Ten zároveň prozradil, že s návrhem na vytvoření nového zákona přišel teprve 15letý mladík. Zda má on sám nepříjemnou zkušenost s vlastními rodiči, však zahraniční média neuvádějí. Jeho totožnost senátor neprozradil.

Podle chystaného právního předpisu se povinnost o dělení příjmů s potomky bude týkat pouze rodičů, jejichž ratolesti dosáhnou 16 let věku. Rodiče jim však příjmy z vlogů a další video tvorby nebudou nuceni předávat hned, ale až po dosažení 18 let věku.

Pokud by se toto nestalo, budou mít zasažení jedinci právo na žalobu svých rodičů nebo opatrovníků za nespravedlivé nakládání s jejich příjmy.

Videa s dětmi se těší velké popularitě

Právě děti přitom tvoří početnou skupinu diváků na sociálních sítích. Tvorba dětí, která cílí na jejich vrstevníky, je tedy zpravidla velmi populární.

Využít se toho snaží i rodiče, zveřejňují tancující děti nebo vtipné momenty, které však mohou být dehonestující. Výjimkou nejsou ani videa s pikantními okamžiky z života jejich potomků, týkají se výsledků ve škole, zdravotních problémů, ale klidně i intimních okamžiků, jako je začátek menstruace.

„Videa s dětmi fungují opravdu dobře,“ přiznala influencerka Bobbi Althoffová, která má na TikToku přes pět milionů sledujících.

Sama podotkla, že popularitu jí dříve zvyšovalo i to, že ve videích ukazovala svoji vlastní dceru. Až postupem času se toho rozhodla v zájmu zachování jejího soukromí nechat, podotkl server ABC News.

Pedofilové si našli nového pomocníka. Umělou inteligenci

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám