Hlavní obsah

Výdaje na IT v Česku letos porostou o šest procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výdaje na informační technologie v Česku by letos mohly vzrůst o 6,06 procenta, což je o 0,3 procentního bodu vyšší růst než loni. Růst potáhnou především služby, kde se očekává zvýšení o 13 procent. Uvedla to analytická firma Gartner.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Vedle výdajů na IT služby letos podle ní porostou i nákupy softwaru, a to o 9,9 procenta, naopak služby datových center porostou jen o 0,6 procenta. Největší nárůst Gartner předpovídá v oblasti nabídky infrastruktury jako služby, a to o více než třetinu, a u prodeje bezpečnostního softwaru v cloudu, kde se předpokládané výdaje zvýší o 51 procent.

Propad společnost předpovídá u prodejů PC a tabletů - v segmentu koncových zákazníků o zhruba desetinu a u firem o sedm procent. Důvodem je podle Lukáše Erbena z českého zastoupení Gartneru velké nasycení trhu z covidových let 2020 a 2021 i méně peněz na investice kvůli inflaci. Zotavení v této oblasti firma předpokládá až v letech 2025 nebo 2026.

Zájem o mobily a počítače vadne. Lenovu klesl zisk o 32 procent

Hardware

„Výdaje na IT odolávají recesi i tržním otřesům, protože právě IT jsou často řešením těchto problémů. Nicméně je potřeba dodat, že IT nedokáže dorovnat současnou vysokou inflaci. To znamená, že zákazníci budou mít na informační technologie méně peněz a bude to boj, za co ty peníze vydají,“ uvedl Erben.

V minulém roce byly podle firmy nejvíce růstovými segmenty dodávky systémů do datových center s téměř 28 procenty, IT služby s 11procentním zvýšením a prodej softwaru s růstem o 9,2 procenta. Prodej zařízení o pět procent klesl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám