Hlavní obsah

Lidé šetří. Odbyt telefonů a počítačů letos opět klesne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stamford

Odbyt osobních počítačů a mobilních telefonů letos druhým rokem klesne. V tiskové zprávě to předpověděla výzkumná společnost Gartner, podle níž odbyt mobilních telefonů klesne na desetileté minimum. Poptávka po chytrých telefonech a osobních počítačích za pandemie covidu-19 zpočátku rostla, v polovině loňského roku ale začala slábnout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Odbyt mobilních telefonů by měl podle odhadů Gartneru letos klesnout o čtyři procenta na 1,34 miliardy kusů. V roce 2021 činil globální odbyt smartphonů 1,43 miliardy kusů. Výhled na letošní rok se blíží stavu z roku 2009, kdy byly lídry trhu telefony BlackBerry a Nokia, jejichž nadvládu se snažil narušit Apple. Trh s mobilními telefony dosáhl vrcholu v roce 2015, kdy jejich odbyt vzrostl na 1,9 miliardy kusů.

„Pandemie způsobila zásadní změnu. Lidé pracující z domova necítili potřebu často měnit telefon,“ konstatoval Ranjit Atwal, který ve společnosti Gartner řídí výzkum. „Spotřebitelé si nechávají své telefony šest až devět měsíců, což je déle, než se čekalo,“ dodal. K útlumu poptávky podle něj přispívá i to, že prodejci zvýšené náklady na komponenty přenášejí na spotřebitele.

Nejhorší výsledky od roku 2013. Odbyt smartphonů se propadl

Mobil

Odbyt osobních počítačů se podle výhledu výzkumné společnosti v letošním roce sníží o 6,8 procenta. Loni klesl o 16 procent. Třemi největšími výrobci osobních počítačů jsou firmy Lenovo, HP a Dell.

Propad trhu se ale v letošním roce zpomalí, odhaduje Gartner. Přispěje k tomu podle něj očekávání méně pesimistického výhledu ekonomiky v průběhu roku a případný růst spotřebitelských a podnikových výdajů.

Anketa

Plánujete letos koupi nového počítače nebo mobilu?
Rozhodně ne.
47,7 %
Nevím, pouze pokud by se současný model rozbil.
39,4 %
Určitě ano.
12,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 310 čtenářů.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Mobily Nokia, iPhony, Notebooky Lenovo, Notebooky HP, Notebooky Dell

Reklama

Související články

Tisíce lidí propustí i počítačový gigant HP

Americký výrobce počítačů HP se chystá do konce finančního roku 2025 zrušit 4000 až 6000 pracovních míst, což je až 12 procent jeho celosvětové pracovní síly....

Výběr článků

Načítám