Hlavní obsah

Blýská se na lepší časy? Bitcoin pomalu posiluje

Konec roku nebyl pro bitcoin zrovna dvakrát příznivý. Zkraje listopadu překonala nejznámější kryptoměna na světě svůj vlastní rekord, následně ale začala výrazně ztrácet. Výsledky z tohoto týdne ale naznačují, že se patrně blýská na lepší časy.

Článek

Zkraje listopadu měl bitcoin zatím nejvyšší hodnotu, a to 68 990 USD (1 472 730 Kč). Postupně ale kurz klesal, až se na konci prosince zastavil na 45 700 dolarech (974 550 Kč). Hned na začátku letošního roku ale následoval další propad na 40 664 dolarů (867 160 Kč). Během dvou měsíců tak nejznámější kryptoměna na světě odepsala ze své hodnoty více než třetinu.

Čísla z tohoto týdne ale působí optimističtěji. V pondělí kurz činil 40 780 dolarů (869 920 Kč), postupně ale rostl až na čtvrtečních 44 230 dolarů (943 200 Kč). Zda bude bitcoin pokračovat v růstu i nadále, ale nikdo s naprostou jistotou říci nemůže.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Bitcoin a tether jsou mezi Turky v kurzu. Kvůli slabé domácí měně

Internet a PC

Pozitivním impulzem pro další růst kurzu by mohl být zvýšený zájem ze strany Turků. Podle deníku The Wall Street Journal je totiž o kryptoměny v této zemi největší zájem za posledních pět čtvrtletí. Dáno je to především rostoucí inflací, kdy zoufalí Turci paradoxně utíkají k ještě méně stabilním kryptoměnám.

V minulosti Turci utíkali před ekonomickými otřesy k držení amerického dolaru, eura nebo zlata, letos jsou ale podle všeho hitem kryptoměny. Kromě bitcoinu jde například také o tether.

Rostoucí kurz bitcoinu pozitivně ovlivňuje i další kryptoměny, druhá nejznámější kryptoměna ethereum ale nevyrostla tak výrazně. Minulý týden ve čtvrtek se obchodovala za 3456 dolarů (73 720 Kč), na přelomu minulého a tohoto týdne klesl kurz na 3019 dolarů (64 400 Kč), ve čtvrtek po poledni byla hodnota 3302 dolarů (70 440 Kč).

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám