Hlavní obsah

Před lety vytěžil první bitcoiny. Dnes mají hodnotu přes 51 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 13 lety – 3. ledna roku 2009 v 19:15 – bylo vytěženo prvních 50 bitcoinů. Tehdy jen málokoho napadlo, jak velkou cenu bude tato kryptoměna mít. Pět desítek bitcoinů by totiž podle současného kurzu mělo hodnotu přes 51 milionů korun.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve svých počátcích přitom bitcoiny neměly prakticky vůbec žádnou cenu. V současnosti se však jedna virtuální mince obchoduje za 47 019 dolarů, což odpovídá 1 031 210 Kč. Podle současného kurzu by tak prvních 50 bitcoinů mělo nyní hodnotu 51,56 milionu korun.

Loni v listopadu byl přitom kurz 68 990 dolarů (1 510 270 Kč). Podle tehdejší rekordní hodnoty by tedy mělo 50 bitcoinů cenu ještě citelně vyšší, konkrétně 75,51 milionu korun.

Kdo prvních pět desítek bitcoinů vytěžil, se přitom stále neví.

Bitcoin je silnější než loni. Rekordmanem je ethereum

Internet a PC

Kdo vytvořil bitcoin?

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl. O dva roky později za autora bitcoinu označil Sahil Gupta amerického podnikatele a vizionáře Elona Muska. Ten jeho tvrzení popřel.

Pořídit bitcoiny je možné v současnosti poměrně jednoduše, převodem peněz z bankovního účtu nebo platbou v hotovosti. Pro druhý zmiňovaný způsob jsou k dispozici tzv. BTC automaty, jde o obdobu tradičních bankomatů, které se v Česku množí doslova jako houby po dešti.

Na internetu je pak možné koupit bitcoiny v různých směnárnách, kterých je měsíc od měsíce více. V těchto specializovaných směnárnách jsou k dostání také další virtuální měny. Dodejme, že kurzy si směnárny určují samy, takže rozdíly mezi jednotlivými nabídkami se mohou pohybovat i v řádech tisíců korun.

S bitcoiny na nákup potravin. Největší chorvatský prodejce vsadil na kryptoměny

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny?

Stále nové mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Původně mohli bitcoiny těžit lidé i doma na svých PC, výpočty jsou ale v současnosti tak náročné, že výkon obyčejných PC na to prakticky nestačí. V různých koutech světa se proto staví celé farmy výkonných strojů, které jsou určeny výhradně k těžbě.

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny, potřebuje vlastní BTC peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu – BTC peněženka tedy existuje pouze ve virtuálním světě a na rozdíl od bankovního účtu je zcela anonymní. To je i jeden z důvodů, proč se tato měna těší stále větší popularitě.

Salvador by neměl používat bitcoin jako zákonné platidlo, burcoval MMF

Internet a PC

Popularita neustále roste

Navzdory vysoké volatilitě se dá říci, že popularita bitcoinů neustále roste. V tuzemsku i zahraničí se totiž stále častěji setkáváme s touto virtuální měnou jako s regulérním platidlem. V zahraničí se dají za bitcoiny koupit domy, automobily, ale je možné s nimi zaplatit například i školné. Nejznámější kyberměnu přijímají také někteří tuzemští prodejci.

Výhody bitcoinů jsou nepopiratelné, existují ale také stinné stránky. Kromě vysoké volatility je řeč o počítačových pirátech. Ti totiž velmi často šíří po internetu škodlivé kódy, prostřednictvím kterých dovedou těžit virtuální měny i bez vědomí majitele. Zatěžují tedy nadměrně výkon napadené sestavy.

Důležité je tak dodržovat běžné bezpečnostní postupy, například nepoužívat stejná hesla na e-mail a na peněženku. Vhodné je také používat dvoufaktorové ověření, při kterém je při platbách požadován ještě navíc PIN.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdo může za pád bitcoinu? USA a Čína

Bitcoin v úterý klesl poprvé od začátku listopadu pod hranici 60 000 dolarů (1 329 910 Kč). Analytici se nyní přou o to, co propad o tisíce dolarů způsobilo....

Výběr článků

Načítám