Hlavní obsah

Napjatá situace v Kazachstánu tlačí kurz bitcoinu dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Cena bitcoinu se v pátek kvůli širšímu výprodeji kryptoměn propadla až o pět procent a dostala se pod 41 000 USD (887 000 Kč). Ocitla se tak nejníže od loňského září, upozornila agentura Reuters. Od listopadového výstupu na rekordních téměř 69 000 USD nejznámější kryptoměna ztratila už více než 40 procent. Projevil se i vliv aktuální situace v Kazachstánu.

Článek

Bitcoin od jeho vzniku před 13 lety stále trápí vysoká nestabilita. Tento týden prudce klesl globální výpočetní výkon bitcoinové sítě, neboť Kazachstán odpojil internet. Tato středoasijská republika patří k zemím, kde se kryptoměny těží nejvíce.

Bitcoin je také pod tlakem od středečního zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Ten ukázal, že Fed se zřejmě přiklání k důraznějším opatřením na zpřísnění své měnové politiky, což snížilo chuť investorů k nákupům rizikovějších aktiv, jako jsou například akcie.

Kazašský prezident nařídil zabíjet demonstranty

Svět

„Bitcoin se v poslední době obchoduje jako rizikové aktivum a zdá se, že sleduje pokles akcií,“ řekl serveru CoinDesk investor firmy Arca Jeff Dorman.

Odborník na kryptoměnové fondy obchodované na burze (ETF) ze společnosti CEC Capital Laurent Kssis upozornil, že pokud Fed umožní, aby akcie výrazněji oslabily, pak manažeři velkých fondů začnou automaticky prodávat dluhopisy, aby ve svém portfoliu udrželi poměr akcií k dluhopisům 60 ku 40. Pokles akcií tak zvýší výpůjční náklady vlád, což by mohlo vyvolat další prodej bitcoinů.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden.

Dorman však obavy z dlouhodobého poklesu trhu s akciemi a digitálními aktivy mírní a tvrdí, že mohou být přehnané. Historicky podle něj trhy zůstávaly v době zpřísňování měnové politiky odolné. Zvyšování úrokových sazeb v USA podle něj není tím, co způsobuje velké a dlouhotrvající výprodeje na trzích.

Naopak Mike McGlone z agentury Bloomberg předpokládá, že bitcoin a kryptoměny obecně budou z cyklu zpřísňování měnové politiky těžit.

Před lety vytěžil první bitcoiny. Dnes mají hodnotu přes 51 milionů

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám