Hlavní obsah

Nová sociální síť se Twitteru nelíbí. Metě vyhrožuje soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová sociální síť Threads, za kterou stojí společnost Meta Platforms – matka Facebooku a Instagramu, se Twitteru vůbec nelíbí. Právník Twitteru kvůli tomu dokonce podle zahraničních médií vyhrožuje konkurenční americké společnosti žalobou. Poukazuje přitom na to, že Meta využila know-how propuštěných zaměstnanců Twitteru.

Foto: archiv tvůrců

Sociální síť Threads

Článek

Na výhrůžný dopis, který měl údajně adresovat advokát Twitteru přímo šéfovi společnosti Meta Platforms Marku Zuckerbergovi, upozornil jako první server Semafor.

Meta v posledním roce skutečně přijala několik bývalých zaměstnanců Twitteru, kteří měli stále přístup k určitým datům, podle obvinění využila jejich know-how k vytvoření nové sítě.

„Twitter bude důrazně vymáhat své duševní vlastnictví. Požaduje, aby Meta okamžitě přestala užívat jakákoliv obchodní tajemství Twitteru či jiné přísně tajné informace,“ uvádí se v dopise, pod kterým se jménem „nástupnické organizace Twitteru X Corp“ podepsal právník Alex Spiro.

Meta spustila klon Twitteru. První příspěvek už má tisíce lajků

Internet a PC

Nová sociální síť Threads, která je často označována médii za klon Twitteru, protože se soustředí na krátké textové příspěvky, zahájila svůj provoz v noci ze středy na čtvrtek. Prakticky bezprostředně poté byl výhrůžný dopis odeslán.

Spiro v něm uvádí, že Meta by měla brát tento dopis jako „formální oznámení“, což v podstatě znamená, že by měla uchovávat veškeré dokumenty, které „by mohly být relevantní v průběhu soudního sporu mezi Twitterem, Metou, případně mezi bývalými zaměstnanci Twitteru, kteří nyní pracují v Metě“.

Představitelé Mety sice na dopis zatím oficiálně nereagovali, nicméně serveru Semafor se podařilo spojit s jedním zaměstnancem této společnosti, který obvinění popírá. „V týmu Threads nepracuje nikdo, kdo pracoval pro Twitter. To se prostě neděje,“ prozradil pod příslibem anonymity.

Zda tedy celý spor skončí nakonec až před soudem, není zatím jasné.

Češi mají zatím smůlu

Sociální síť Threads je aktuálně dostupná ve více než sto zemích světa. V rámci Evropské unie je však zatím nedostupná kvůli nejasnostem ohledně zpracování osobních údajů. Meta Platforms se tak chce vyhnout případným vyšetřováním od evropských regulátorů, než budou nastavena jasná pravidla. Kdy konkrétně bude nová sociální síť dostupná v rámci EU, zatím není jasné.

Na rozdíl od Twitteru však nejde o webovou službu, k síti se uživatelé dostanou výhradně prostřednictvím oficiální aplikace v mobilních telefonech. Meta nicméně slibuje, že v dohledné době bude síť zpřístupněna také on-line na adrese threads.net.

Síť byla spuštěna v noci na čtvrtek 6. června. Šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg se pochlubil, že během prvních sedmi hodin se do nové sítě zaregistrovalo deset milionů uživatelů, později téhož dne toto číslo zvýšil na 30 milionů.

Aplikace Threads se vzhledem i funkčností velmi podobná Twitteru, důraz je tedy na rozdíl od Facebooku kladen na krátké textové příspěvky, jejich maximální délka může činit 500 znaků. Na síti mohou být nicméně sdíleny také fotografie či videa s délkou až pět minut.

Proč se zhroutil Twitter? Mluví se o nezaplacených účtech u Googlu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám