Hlavní obsah

Modrá fajfka Twitteru původně sloužila k ověření účtů. Teď pomáhá šířit hoaxy o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální síť Twitter od konce loňského roku nabízí uživatelům za předplatné získat modrou ikonu s fajfkou, která zvyšuje dosah jejich příspěvků. Funkce původně zdarma sloužila k ověření účtů, nově ale modrou ikonu zneužívají dezinformátoři, upozornil britský server BBC. Díky tomu se hojně sdílí zejména nepravdivé a zavádějící příspěvky o válce na Ukrajině, které jdou na ruku ruské propagandě. BBC se zaměřila na vyvrácení některých zpráv, které se v současnosti sdílejí nejvíce.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Rozbité logo Twitteru

Článek

Modré ikony s fajfkou původně sloužily k označování ověřených účtů novinářů, politiků a veřejných osobností, čímž pomáhaly k boji proti dezinformacím a falešným účtům. Miliardář Elon Musk po převzetí sociální sítě koncem loňského roku nechal z ověřovací funkce udělat placené členství, které umožňuje předplatitelům získat větší dosah.

Ověřovací ikonku si nově může ke svému účtu na Twitteru pověsit prakticky každý, nehledě na to, co sdílí. Podle serveru BBC se tak síť stala vděčným místem pro dezinformátory, kteří se zaměřují na Ukrajinu a probíhající ruskou válku.

Investigativní tým serveru BBC, který se zaměřuje na hledání a vyvracení hoaxů na internetu, při této příležitosti zmapoval některé příspěvky o Ukrajině, které díky modré ikoně patří k hojně sdíleným.

Twitter zrušil ověřovací ikonu papežovi, Beyoncé i Scholzovi

Internet a PC

„Mnoho dezinformačních příspěvků je sdíleno i k současným nepokojům ve Francii. Jeden z virálních příspěvků se ale zaměřil na americkou vojenskou pomoc Ukrajině,“ píše BBC.

Příspěvek, který označil server za nepravdivý, sdílí obrázek, jenž se snaží tvářit jako výstřižek ze seriózního zpravodajské webu. Fotografii zbraní na obrázku doplňuje titulek: „Francouzští policisté jsou pod palbou amerických zbraní, které mohou pocházet z Ukrajiny.“

Podle britského serveru byl obrázek na Twitteru zhlédnut více než milionkrát díky účtům s modrou ikonou. Zdroj fotografie zbraní na obrázku server dohledal na ruském vojenském blogu v článku z roku 2012, který informuje o závodech ve střelbě nedaleko Moskvy.

„Nepodařilo se nám dohled žádný článek na internetu se sdílenou fotografií a titulkem. Neexistují také jakékoliv důkazy o tom, že by zbraně poskytnuté Ukrajině Spojenými státy byly použity během nedávných nepokojů ve Francii,“ vyvrací příspěvek BBC.

Dětské továrny, základna NATO i odvolání voleb

Hojně sdílené jsou podle BBC v poslední době také příspěvky o existenci takzvaných „dětských továren“, které Rusové měli objevit na Ukrajině. V těchto údajných továrnách mají být děti ve věku dvou až sedm let drženy jako sexuální otroci a zdroje lidských orgánů pro zahraniční klienty.

Investigativní tým serveru BBC dohledal původ těchto tvrzení v březnu publikovaném článku na serveru The People’s Voice. Jedná se alternativní název pro web YourNewsWire, který už dříve byl několikrát označen takzvanými fact-checkery za jednoho z největších tvůrců hoaxů na internetu, píše BBC.

Server také připomíná, že ruská propaganda má dlouhou historii ve sdílení nijak nepodložených zpráv o ilegálním obchodu s lidskými orgány na Ukrajině.

Cílem dezinformací se stal v nedávné době ruský raketový útok na Kramatorsk na východě Ukrajiny, který si koncem června vyžádal nejméně 13 mrtvých. Téměř okamžitě jeden z platících účtu, který se snaží působit jako seriózní médium, sdílel příspěvek, který z útoku obviňuje Ukrajince a který byl od té doby zhlédnut více než milionkrát.

Při ruském zásahu pizzerie v Kramatorsku zemřel také americký bojovník

Evropa

Účet tvrdil, že rakety byly omylem vystřeleny Ukrajinci a měly zasáhnout základnu s vojáky NATO a zahraničními žoldnéři. „Neexistují žádné důkazy o tom, že by na vině byla raketa vystřelena Ukrajinci, ani to, že by byla zasažena vojenská základna,“ zdůraznil server BBC.

Kromě hoaxů jsou skrze účty s modrou ikonkou na Twitteru často sdílené i zavádějící a z kontextu vytržené informace. Server BBC zaznamenal, že aktuálně k nejvíce sdíleným patří zpráva o zrušení voleb na Ukrajině.

Účty, které zprávu sdílejí, odkazují k rozhovoru BBC s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským z konce června. V rozhovoru Zelenskyj odpovídá na otázku, zda se budou příští rok na Ukrajině konat řádné volby, které se podle ukrajinské ústavy nemohou konat během stanného práva.

„Pokud vyhrajeme (válku), volby budou. Bude to znamenat, že nebude žádné stanné právo, žádná válka na Ukrajině. Volby se musí podle zákona konat v době míru, kdy neprobíhá válka,“ uvedl Zelenskyj v rozhovoru.

Jako důkaz toho, že Zelenskyj měl odvolat na Ukrajině volby, rozhovor sdílel i americký komentátor a bývalý moderátor stanice Fox News Tucker Carlson, který je dlouhodobě kritikem americké podpory Ukrajiny. Carlson přes svůj účet, který si kvůli dosahu na Twitteru také předplácí, obvinil Zelenského, že stojí za koncem demokracie na Ukrajině.

Další účty s modrou ikonou na Twitteru přitom byly s podobnými tvrzeními sdíleny v statisícových počtech, píše BBC.

Server poznamenává, že ústava Ukrajiny během stanného práva zakazuje kromě konání voleb i rozpuštění parlamentu. To znamená, že současný prezident i celý parlament zůstávají ve funkci až do konce stanného práva. Nemožnost konání voleb za současného stavu nedávno potvrdil i tajemník bezpečnostní rady Ukrajiny Oleksij Danilov.

Zástupci Twitteru jednotlivé příspěvky, se kterými se na sociální síť obrátil server BBC, odmítli komentovat. Twitter se od konce minulého roku snaží zamezit šíření dezinformací další novou funkcí, kdy jednotlivé příspěvky mohou připomínkovat ostatní uživatelé sociální sítě.

V případě dostatečného počtu připomínek, který Twitter ale nespecifikoval, je příspěvek doplněn o rámeček, jenž doplňuje k příspěvku kontext. Avšak zdaleka ne všechny hojně sdílené příspěvky s nepravdivými nebo zavádějícími informacemi jsou takto označeny, což potvrzuje i práce investigativců z BBC.

Přešlap ruské propagandy. Nejspíš se pochlubila zneškodněním vlastního tanku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám