Hlavní obsah

TikTok neprodáme, brání se čínská ByteDance tlaku USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Američtí zákonodárci dali čínské společnosti ByteDance nůž na krk. Buď musí odprodat TikTok, nebo bude tato aplikace pro sledování videí na území Spojených států pro všechny uživatele zakázána. Zástupci čínské firmy ale dali jasně najevo, že prodej TikToku není vůbec na pořadu dne – nic takového se prý nechystá.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Sociální síť TikTok. Ilustrační snímek

Článek

V zahraničních médiích se přitom už vesele spekuluje o tom, kdo by mohl TikTok koupit. To je patrně jeden z hlavních důvodů, proč čínská firma vydala k celé záležitosti oficiální vyjádření.

„Zprávy zahraničních médií, které pojednávají o prodeji TikToku přímo firmou ByteDance, se nezakládají na pravdě,“ stojí v prohlášení čínské společnosti. Zástupci firmy přitom zdůraznili, že „žádné plány na prodej TikToku neexistují“, vedení ByteDance tak o této možnosti vůbec neuvažuje.

Američtí zákonodárci vyjádřili obavy, že by TikTok mohl data amerických uživatelů poskytovat čínské vládě. Osud platformy se následně ve Washingtonu stal významným tématem. Zákonodárci poslední týdny čelili telefonátům od uživatelů vyjadřujících nesouhlas s navrhovaným opatřením.

Nebude to jen tak. Zákaz TikToku v USA zbrzdí soudní tahanice

Software

Pomoc Ukrajině

Přesto byl v tomto týdnu přijat zákon, který v podstatě zákaz TikToku umožňuje. Ten však není namířen pouze proti známé aplikaci na přehrávání videí, nese název „Zákon o míru prostřednictvím síly ve 21. století“. Díky němu americký prezident získá možnost přijmout rozsáhlé sankce vůči Íránu a ruským činitelům, případně dovoluje vládě využít zmrazená ruská aktiva k podpoře Ukrajiny.

„Je nešťastné, že Sněmovna reprezentantů využívá legislativu o významné zahraniční pomoci jako zástěrku, aby protlačila zákon, který by pošlapal svobodu slova 170 milionů Američanů,“ burcoval šéf TikToku Shou Zi Chew ještě předtím, než zákon podepsal Biden.

Podpisem Bidena začala plynout devítiměsíční lhůta, během které musí ByteDance síť TikTok odprodat. Pokud by tak zástupci tohoto čínského giganta neučinili, databáze aplikací provozované společnostmi Apple či Google by nemohly na území USA TikTok vůbec poskytovat.

„Nemějte starosti, nikam neodcházíme,“ prohlásil Shou Zi Chew s tím, že jeho společnost „bude u soudů dále bojovat za práva uživatelů“. Zdůraznil přitom, že americká ústava je na straně TikToku.

Nový zákon umožňuje americké vládě zároveň zakazovat i jiné digitální služby se zahraničními majiteli.

Stopka i v Česku

Používání aplikace TikTok na vládních zařízeních už se rozhodly zakázat všechny státy aliance Five Eyes, která sdružuje rozvědky USA, Británie, Austrálie, Nového Zélandu a Kanady. Obdobný krok ohlásily Belgie, Francie i Evropská komise.

Podobný krok udělala i česká ministerstva. Na začátku března český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před čínským programem.

„K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedávají jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mne to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

TikTok Lite končí v EU s odměnami

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Brusel zahájil další řízení s TikTokem

Evropská komise (EK) v pondělí zahájila další řízení s čínskou sociální sítí pro sdílení krátkých videí TikTok, a to v souvislosti se spuštěním její nové...

Plošný zákaz TikToku v USA o krok blíže

Sněmovna reprezentantů USA schválila v sobotu zákon, jenž by mohl na území Spojených států vést k plošnému zákazu TikToku. Za touto aplikací pro sledování...

Výběr článků

Načítám