Hlavní obsah

Americký exministr financí zkouší odkoupit TikTok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký ministr financí Steven Mnuchin dává dohromady tým investorů, s nimiž se pokusí koupit sociální síť TikTok. Řekl to ve čtvrtek stanici CNBC jen několik hodin poté, co americká Sněmovna reprezentantů přijala návrh, který by umožnil TikTok ve Spojených státech zakázat, pokud vlastnická čínská firma ByteDance platformu neprodá. O zákonu se ještě bude hlasovat v Senátu.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký exministr financí Steve Mnuchin

Článek

„Myslím, že ta legislativa by měla projít, a také si myslím, že by ten podnik měl být prodán,“ řekl Mnuchin stanici CNBC. „Je to skvělý podnik a já dám dohromady skupinu, která TikTok koupí,“ dodal. O jaké investory jde, ale exministr neupřesnil.

„Tohle by mělo být ve vlastnictví amerických podniků,“ řekl nicméně. „Není představitelné, že by Číňané někdy nechali americkou společnost vlastnit něco takového v Číně,“ řekl Mnuchin, který americký resort financí řídil během republikánské administrativy prezidenta Donalda Trumpa. Ten nynější návrh zákona kritizoval, ačkoliv jeho vláda rovněž na zákaz TikToku tlačila.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Příznivci TikToku protestují před Kapitolem ve Washingtonu.

„Potlačujete konkurenci.“ Čína se naváží do USA kvůli zákazu TikToku

Software

Nešlo by o první významnou dohodu, do které se Mnuchin po odchodu z ministerstva financí zapojil. Minulý týden se jeho společnost Liberty Strategic Capital stala hlavním investorem při posílení kapitálu o jednu miliardu dolarů (více než 23 miliard Kč) na stabilizaci banky New York Community Bancorp (NYCB).

Američtí zákonodárci mají obavy, že nad platformou TikTok má přes firmu ByteDance kontrolu Peking, který by svůj vliv mohl zneužívat proti Američanům. TikTok taková tvrzení mnohokrát odmítl a návrh označuje za protiústavní podobně jako někteří zákonodárci i experti. Velký tlak na zákonodárce vyvíjejí i sami uživatelé TikToku, které platforma vyzvala, aby kongresmanům kvůli projednávanému zákazu volali.

Foto: Craig Hudson, Reuters

Skupina demokratických kongresmanů s uživateli TikToku protestuje proti zákazu platformy.

O koupi TikToku už dříve projevili zájem i další hráči včetně technologických gigantů Microsoft a Oracle, napsal list The Wall Street Journal. S druhou jmenovanou společností se frima ByteDance už dříve dohodla, že bude data uživatelů TikToku uchovávat na území Spojených států.

Montana zatím u soudu narazila

Osud plošného zákazu TikToku v USA zatím není jistý, Senát se k němu podle dosavadních signálů zatím staví zdrženlivěji, pokud by tam prošel, prezident Joe Biden jej slíbil podepsat. I v takovém případě lze ale očekávat, že by teprve začalo množství právních sporů.

Ukazuje to příklad Montany, která se měla letošního ledna stát prvním americkým státem, který TikTok plošně zakáže. Tamní soudce už v předstihu zákaz zablokoval s tím, že porušuje americkou ústavu, a nyní probíhá odvolací řízení, přičemž zdaleka nejde o jedinou tamní právní bitvu.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Sněmovna schválila plošný zákaz TikToku v USA

Software

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám