Hlavní obsah

TikTok Lite končí v EU s odměnami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma tak reaguje na vyšetřování Evropské komise, která se právě na systém odměňování u této aplikace zaměřila při svém vyšetřování. Mezitím se společnost Bytedance, která TikTok provozuje, soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti.

Foto: archiv tvůrců

TikTok Lite

Článek

Evropská komise v pondělí zahájila se společností Bytedance řízení kvůli systému úkolů a odměn, kterým se aplikace TikTok Lite snaží podporovat své používání. Uživatelé v rámci tohoto systému dostávají body za plnění určitých úkolů, například sledování videí či zvaní přátel.

Komise se obává, že systém byl spuštěn bez předchozího pečlivého posouzení a minimalizace rizik, a to zejména pokud jde o závislost uživatelů. Domnívá se, že „existuje riziko vážného poškození duševního zdraví uživatelů“.

Brusel zahájil další řízení s TikTokem

Internet a PC

V úterý TikTok předal Evropské komisi požadovanou zprávu o rizicích spojených s novou aplikací TikTok Lite. Síť měla do středy stanovenou lhůtu, aby se s potenciálně návykovou povahou programu vypořádala, jinak jí hrozilo, že aplikaci pozastaví unijní regulátor.

„TikTok se vždy snaží konstruktivně jednat s Evropskou komisí a dalšími regulačními orgány. Proto dobrovolně pozastavujeme funkce odměn v TikTok Lite, dokud nevyřešíme vznesené připomínky,“ uvedla společnost na X.

„Řízení proti společnosti TikTok týkající se rizika návykovosti platformy pokračují, a to včetně vyšetřování, jehož cílem je zjistit, zda spuštění aplikace TikTok Lite proběhlo v souladu s DSA,“ uvedl v prohlášení eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. „Naše děti nejsou pokusnými králíky sociálních médií,“ dodal.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Co je DSA a DMA?

V roce 2023 začaly platit dva nové zákony, které jsou označovány jako bič na internetové giganty. Jde jmenovitě o akt o digitálních službách (Digital Services Act; DSA) a akt o digitálních trzích (Digital Markets Act; DMA).

Zatímco cílem DSA je zajistit transparentnost, bezpečnost uživatelů a odpovědnost pro on-line platformy, DMA je zákon o hospodářské soutěži určující jasná pravidla, podle kterých mohou velké on-line platformy fungovat.

Oba právní předpisy pochopitelně budou mít značný dopad na podnikání v celé Evropě a pravděpodobně i ve světě, neboť stanoví nové standardy pro digitální spotřebitelské podnikání.

Nebude to jen tak. Zákaz TikToku v USA zbrzdí soudní tahanice

Software

Reklama

Související články

Plošný zákaz TikToku v USA o krok blíže

Sněmovna reprezentantů USA schválila v sobotu zákon, jenž by mohl na území Spojených států vést k plošnému zákazu TikToku. Za touto aplikací pro sledování...

Výběr článků

Načítám