Hlavní obsah

Stovky webů blokují ruské uživatele. Místo obsahu jim ukazují pravdu o Ukrajině

Na začátku byl web4ukrajina.cz projektem party nadšených programátorů z Česka, kteří chtěli upozornit ruské uživatele na to, co se skutečně děje na Ukrajině. Po více než měsíci od začátku války ale skript tohoto projektu využívají stovky webů, aby Rusům zcela zablokovaly přístup na své internetové stránky.

Foto: repro web4ukrajina.cz

Tato hláška se zobrazí Rusům, když se pokusí přihlásit na web, který se zapojil do iniciativy web4ukrajina.cz.

Článek

„Do projektu web4ukrajina.cz je zapojeno více než 18 000 českých webů, s denní návštěvností přesahující osm milionů uživatelů. Zapojují se nejen osobní stránky, ale například i e-shopy, dokonce i některé ruské weby provozované na území ČR,“ řekl Novinkám Miroslav Prosecký, jeden z iniciátorů tohoto internetového odboje.

Internetový odboj, za kterým původně stála jen pětice českých programátorů, zveřejnil na konci února jednoduchý skript, který si může jakýkoliv správce webů vložit na své stránky, aby zablokoval přístup Rusům. Kód je dostupný na stránkách projektu web4ukrajina.cz a zároveň i na mezinárodní anglické verzi web4ukraine.org.

Weby rozpoznají i jazyk klávesnice

Weby s tímto skriptem jsou schopné rozeznat nejen to, odkud se daný člověk připojuje, ale také jakou má nastavenou klávesnici či jazyk operačního systému nebo prohlížeče.

Díky úpravě zdrojového kódu byl původně na šest vteřin zablokován ruským uživatelům přístup na daný web, místo toho se jim zobrazila hláška o tom, že se požaduje zastavení ruské agrese vůči Ukrajině.

Novinky přinášejí zpravodajství v ruštině

Internet a PC

Úplná blokace

Během minulého měsíce ale byl na projektu web4ukrajina.cz zveřejněn nový skript, prostřednictvím kterého je možné Rusům zcela zablokovat přístup na webové stránky – tedy nikoliv na pouhých šest sekund, návštěvníci z Ruska se na daný web nedostanou vůbec. „Toho využilo již zhruba 700 webů. Celkově byl – jednou či druhou formou – omezen přístup více než 57 milionům uživatelů,“ doplnil pro Novinky.cz Prosecký.

Místo toho se všem Rusům, kteří navštíví webové stránky s tímto skriptem, zobrazí apel upozorňující na agresi na Ukrajině. Zároveň se jim zobrazí výzva, která je navede na zpravodajství o válce mezi Ruskem a Ukrajinou v jejich mateřštině, které jsou publikovány ve speciální sekci na serveru Novinky.cz každý den.

Média v Rusku jsou pod přísným státním dohledem, například v pondělí úřady zakázaly vysílání nezávislého rádia Echo Moskvy a televize Dožď. Důvodem byl právě způsob, jak tato média informovala o ruské vojenské operaci na Ukrajině, kterou je oficiálně zakázáno označovat za invazi či válku.

Rusko brání šíření informací, za lživé zprávy o armádě hrozí až 15 let vězení

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zakázalo Google News

Smyčka okolo nezávislých médií, která přinášejí Rusům informace o dění na Ukrajině, se ještě více utahuje. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor ve čtvrtek rozhodl...

Výběr článků

Načítám