Hlavní obsah

FBI bije na poplach. Huawei se nám umí nabourat do jaderného arzenálu

Washington

Pomocí vysílačů mobilního signálu se čínská společnost Huawei zřejmě pokusila na středozápadě USA nabourat šifrovanou komunikaci strategického velitelství americké armády, která dohlíží na jaderný arzenál. Upozornila na to o víkendu stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americká televize odhalila podrobnosti z rozsáhlého vyšetřování FBI a amerických kontrarozvědných služeb o bezpečnostním riziku čínských technologických gigantů Huawei a ZTE pro americkou národní bezpečnost.

Zda se Číňanům skutečně podařilo nějakou část utajované komunikace zachytit a dešifrovat, není jasné. Huawei popírá, že by se o něco podobného vůbec pokoušel. Podle odborníků na kybernetickou bezpečnost o tom ale není pochyb a věděla o tom už administrativa předminulého prezidenta Baracka Obamy.

Huawei není jediný. USA mají v hledáčku další čínské podniky

Internet a PC

„Tohle zasahuje do těch nejcitlivějších věcí, které děláme. Mohlo to ovlivnit naši schopnost ovládat naši jadernou triádu,“ cituje CNN nejmenovaný zdroj z FBI. Jadernou triádou se rozumí strategické bombardéry, mezikontinentální balistické rakety a balistické střely odpalované z ponorek.

Vyšetřování možného zapojení čínských firem ZTE a Huawei do špionáže bylo tak tajné, že o něm ještě do roku 2019 nevěděli ani někteří vysoce postavení úředníci Bílého domu. V roce 2020 ale Kongres vyčlenil 1,9 miliardy dolarů na výměnu technologií na americkém venkově. K té ale stále nedošlo, protože se příslušné prostředky nedostaly k telefonním operátorům, které mají výměnu provést.

Podle čínských zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. U firmy Huawei navíc panuje podezření, že je přímo napojena na vládu a čínskou armádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám